Barcelona

Homs anuncia un preacord per refer "la unitat tècnica" després del trencament

Homs ha detallat deu punts, que són proposta de la CUP, sobre l'operatiu del 9-N.

A la pregunta de si la resta de partits pro consulta se sumen a aquests punts, Homs ha dit que "ja s'expressarà cadascú".

Sobre les anticipades, el conseller ha recordat que "la facultat de convocar eleccions és exclusiva i indelegable" del president, que "parlarà amb tothom".

RedaccióActualitzat

El conseller de la Presidència i portaveu del govern, Francesc Homs, ha anunciat un preacord per refer "la unitat tècnica" després del trencament que hi va haver la setmana passada, amb l'anunci de Mas d'un nou 9-N. Homs ha detallat deu punts com a base del presacord. Són proposta de la CUP, i el principal és la creació d'un òrgan per fer un seguiment de l'operatiu del 9-N.

A la pregunta de si la resta de partits pro consulta se sumen a aquests punts, Homs ha dit: "No vull parlar per sensacions que jo tinc, ja s'expressarà cadascú".

Segons el conseller, que tot i això espera que ERC i ICV s'afegeixin al presacord, es tracta de fer "passes que orientin una recomposició" que, després d'un trencament, "no es recompon de cop". "És una manera de fer possible que aquells que n'han fet un judici polític no l'hauran de canviar", ha explicat, i ha afegit que també "s'ofereixen més garanties".

"La unitat tècnica situa el mínim comú denominador que els partits pro consulta podem assolir", ha assegurat Homs després de les diverses peticions que expliqués què vol dir "unitat tècnica".

Els deu punts del preacord

El conseller portaveu ha detallat que els deu punts del preacord es basen en un document que la CUP ha posat sobre la taula de negociació i que consta d'onze apartats. L'últim, que parlar de desobediència, el govern no l'ha acceptat. Pel que fa a la resta, inclou concrecions respecte als preparatius que cal fer de cara al 9-N.

A banda de la comissió comissió per activar el 9-N, també es preveuen mecanismes per assegurar la pluralitat i representativitat a les diferents comissions, impulsar una campanya unitària sobre el 9-N, explicar amb tot detall l'operatiu i dissenyar i executar un cronograma de les fases del 9-N. S'impulsarà, també, una campanya pública deliberativa i de debat entorn dels diferents posicionaments respecte a la pregunta.

A més, es parla de fer una crida a la presència d'observadors internacionals, de l'assumpció per part del govern, i per escrit, del compromís amb la ciutadania que ha expressat la voluntat de fer possible el 9-N i que la Generalitat es fa plenament responsable de qualsevol incidència que li pugui ser imputable.

Sobre el 9-N, Homs ha dit es farà "en els termes" que va anunciar dimarts passat el president i que "sortirà bé i serà un èxit de tots els partidaris del dret a decidir". Sobre el fet que Joan Herrera hagi decidit no anar a votar i anunciar-ho públicament, Homs ha estat taxatiu:

"És ben lliure de no anar a votar, com Albert Rivera o Alícia Sánchez-Camacho. No s'obliga ningú."

Eleccions anticipades?

Des del Palau de la Generalitat, Homs ha fet una compareixença per sorpresa l'endemà de la concentració d'"Ara és l'hora", que, sota el paraigua d'Òmnium i l'ANC, va reunir més de 100.000 persones a la plaça de Catalunya de Barcelona. Recordem que van avalar el 9-N, però amb l'exigència al president de convocar eleccions en un termini de tres mesos.

En aquest sentit, Homs ha recordat que "la facultat de convocar eleccions és exclusiva i indelegable del president de la Generalitat". També ha ressaltat que el primer a parlar d'eleccions plebiscitàries va ser el president Mas i ho va fer ja l'any passat; "imagini's si fa temps", ha dit. I ha recordat que també s'hi va referir dimarts passat.

Tot i això, el portaveu ha explicat que "el president m'ha demanat que traslladi que parlarà amb tothom, amb tots els partidaris del dret a decidir", ha dit en referència a les anticipades. Homs no ha volgut sentir a parlar d'ultimàtum després de l'acte a la plaça de Catalunya:

"L'única pressió que tenim, a part del dia a dia, és poder posar les urnes del 9-N"


23.870 voluntaris

Homs, per últim, ha anunciat que a les 10.50 d'aquest dilluns, el nombre de voluntaris que s'han inscrit per al procés participatiu del 9-N és de 23.870, sense comptar el registre de funcionaris, que és a banda. Aquesta xifra, assolida des de divendres passat, quan es va obrir el registre, supera la petició del govern, que va assegurar que en necessitava uns 20.000.

Tot i això, Homs ha explicat que el registre es mantindrà obert.

La comissió de control no supervisarà la votació

Un dels canvis que suposa el nou format del 9-N fa referència a la supervisió del desenvolupament de la votació. El govern d'Artur Mas ha descartat que se n'encarregui la comissió de control, l'organisme que equival a una mena de junta electoral catalana.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, s'ha reunit aquest dilluns a la tarda amb els integrants d'aquesta comissió i els ha comunicat que el govern descarta que assumeixin aquesta tasca. També els ha comunicat que l'executiu crearà aquest dimarts el Consell General de Participació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut