Andorra la Vella

Espanya ultima un acord amb Andorra per confiscar els béns dels investigats per delictes econòmics

La policia espanyola anuncia que s'ultima l'acord per recuperar els béns i tornar-los a les víctimes o l'Estat, si n'ha estat el perjudicat

RedaccióActualitzat

Espanya prepara un acord amb Andorra per confiscar els béns de les persones investigades per delictes econòmics al país veí. Els màxims responsables de la policia espanyola han anunciat des de Barcelona que s'han obert converses en aquest sentit i que s'emmarquen en la segona fase del Pla de Lluita contra la Delinqüència Econòmica. Segons ells, aquest pacte no està vinculat al "cas Pujol" perquè el plantejament "és previ a l'inici de la investigació" al voltant de l'expresident de la Generalitat.

El comissari en cap de la Unitat de Delictes Econòmica i Fiscals (UDEF), Manuel Vázquez, ha destacat que es podran recuperar amb rapidesa "els béns producte dels delictes" per bloquejar-los, recuperar-los i destinar-los "al fi que han de tenir: reposar-los a les víctimes o que tornin a l'Estat, si ha estat el perjudicat".

Fonts de la policia consultades per Catalunya Ràdio admeten que caldrà veure fins a quin punt el país veí està disposat a col·laborar en alguns aspectes en què la legislació és ben diferent en els dos estats, com és el cas del frau fiscal, que no està tipificat com a delicte a Andorra.

Més de 20 investigacions per suposada corrupció a Catalunya des del 2010

La policia espanyola ha obert des de l'any 2010 un total de 21 investigacions per suposats casos de corrupció a Catalunya, de les 306 obertes a tot l'estat per aquest cos de seguretat. En més del 80% d'aquests casos, un dels delictes investigats és el suborn passiu, seguit de la malversació, la prevaricació administrativa i el tràfic d'influències. 

Durant aquest 2014, fins al setembre, la policia espanyol ha iniciat unes 1.100 investigacions en matèria de delinqüència econòmica, de les quals 662 ja s'han tancat. Això suposarà un increment considerable respecte l'any passat, quan s'han van tancar 663 en tot l'any. S'han investigat més de 10.000 persones i 5.300 empreses, i s'han fet 3.650 detencions.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut