L'executiva de CiU reunida.
L'executiva de CiU reunida amb el 9-N i les plebiscitàries sobre la taula.
Barcelona

CiU tanca files amb el 9-N i diu que les eleccions són una competència que "només correspon" al president

Espadaler creu que ara el que és important és refer el consens

RedaccióActualitzat

L'executiva de CiU ha tancat files amb la consulta alternativa del 9-N i ha deixat en mans del president Mas les converses per a les plebiscitàries i la convocatòria d'un possible avançament electoral. Després que el govern anunciés un preacord amb la CUP per refer "la unitat tècnica" arran del trencament que hi va haver la setmana passada, amb l'anunci d'un nou 9-N, la cúpula de la federació s'ha reunit amb la presència d'Artur Mas i el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida.

En acabar la trobada, el secretari general de CiU, Ramon Espadaler, ha explicat que l'executiva s'ha centrat "en la necessitat que el 9-N tingui molt d'èxit", però ha recordat que la convocatòria de les eleccions és una competència que "només correspon" al president de la Generalitat. Així doncs, "arribat el moment, que no és el present", el president "consultarà i escoltarà" l'opinió de les forces polítiques sobiranistes sobre la possibilitat d'avançar les eleccions en format de plebiscit sobre la independència, però amb la premissa "que l'última decisió correspon només al president Mas", ha manifestat el número dos de la federació. I sobre la mateixa qüestió, ha afegit que els contactes amb els partits no es faran "de forma immediata" sinó quan "ho cregui oportú" el president, que "manté, reté i exerceix" la potestat de convocar eleccions, i, per tant, no ha concretat si les converses seran després del 9-N.

El número dos de CiU ha assegurat, però, que els dirigents de la federació aniran a votar el 9 de novembre i que cadascun explicarà, si ho desitja, el sentit del vot. CDC aposta obertament pel doble sí (que Catalunya sigui un Estat i que sigui independent) mentre que UDC deixa al lliure criteri de la militància la resposta relativa a la independència.

El que és important és refer el consens

El conseller d'Interior també ha dit que CiU fa seu el preacord pel qual el govern assumeix algunes de les propostes que ha fet la CUP per desplegar el 9-N, però ha remarcat que la legalitat "sempre ha estat una de les línies vermelles de CiU" a l'hora d'abordar el procés de participació ciutadana. En tot cas, el secretari general de la federació ha dit que el que és "substantiu" és "restablir la unitat des de les diferències, que és evident que hi són", a través d'aquesta "unitat tècnica" que ha de possibilitar un 9-N "de qualitat".

D'altra banda, CiU "no s'ha plantejat en absolut" una possible ruptura o replantejament de la federació, segons ha assegurat el secretari general de CiU.

Anar al contingut