Barcelona

ERC i Iniciativa exigeixen eleccions immediates i volen sumar la CUP al consens

Esquerra i els ecosocialistes s'ha reunit amb la CUP al Parlament i els han ofert afegir-se a un text que demana eleccions immediates que qüestiona com s'ha gestionat la unitat al voltant del 9-N. L'esquerra independentista ha lamentat l'"ús partidista" que s'està fent del 9-N i s'ha mostrat decebuda pel fet que les onze condicions que va presentar s'hagin utilitzat "com a arma llancívola".

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana i ICV-EUiA fan front comú per exigir eleccions immediates a Artur Mas i llancen l'ham a la CUP perquè s'afegeixi a aquesta petició. Els moviments dels partits pro consulta després del trencament de la unitat al voltant del 9-N s'han multiplicat aquest dilluns. L'últim gest és la reunió que Esquerra i ICV-EUiA han tingut aquest vespre amb la CUP al Parlament per oferir-los que se sumin a un text que demana eleccions immediates i que qüestiona com el govern ha gestionat la unitat.

Fonts de la reunió han explicat que el document constata que el govern ha renunciat a dur a terme la consulta del 9-N tal com es va acordar, defensa que cal que hi hagi una gran mobilització "unitària, massiva i contundent" aquell dia per evidenciar que el govern espanyol no deixa votar els catalans i també reclama la convocatòria immediata d'eleccions.

Tant Esquerra com Iniciativa consideren que, per concórrer a unes eleccions anticipades, no cal que s'acordi una llista unitària, sinó que n'hi ha prou que totes les formacions incloguin al seu programa un punt a favor de la independència. 

Aquests són els punts en què estan d'acord republicans i ecosocialistes, que consensuen mesures per "dignificar" el nou format del 9-N. La diferència entre les dues formacions és que Esquerra, com a mínim fins ara, ha cridat a anar a votar el 9-N, mentre que Iniciativa se n'ha desmarcat i apel·la a la gran mobilització al carrer.

Han anat a la reunió el president d'ERC, Oriol Junqueras, i la secretària general de la formació, Marta Rovira; el copresident d'ICV, Joan Herrera, i el coordinador d'EUiA, Joan Mena, i el de la CUP, Quim Arrufat.

La CUP no vol que la seva llista sigui "arma llancívola"

La Candidatura d'Unitat Popular, després d'una reunió del seu secretariat, ha lamentat l'"ús partidista" que s'està fent del 9-N i s'ha mostrat decebuda pel fet que les onze condicions que va presentar s'hagin utilitzat "com a arma llancívola".

Després de la reunió del seu secretariat aquest dilluns a la nit, la CUP ha reiterat que la llista havia de ser "part de la solució, no pas arma en la disputa partidista". L'esquerra independentista ha insistit que "no contribuirà a alimentar" un clima de "constants interpel·lacions entre partits, que devaluen políticament la vigència del 9-N com a jornada democràtica".

La metafòrica figura de porcellana trencada a la qual han fet referència els partits semblava haver-se reconstruït parcialment aquest dilluns al matí, amb l'anunci del conseller Homs d'un preacord per "refer la unitat tècnica" sobre el 9-N, que passava per acceptar 8 de les 11 propostes que havia fet la CUP. Després, però, aquesta formació ha matisat que no hi havia "cap preacord bilateral" entre ells i el govern, sinó que es tractava d'una proposta coordinada que s'havia comunicat a Esquerra i estava oberta també als ecosocialistes.

 

 

En un comunicat, la CUP ha remarcat que la seva via continua sent la "desobediència" i ha afegit que les condicions que ells han proposat i que ha acceptat el govern suposen "un espai de coordinació tècnica per redoblar les garanties del 9-N, garantir-ne la màxima capil·laritat arreu del territori i oferir el màxim ressò, la màxima participació civil i social", perquè el camí cap a la independència sigui "irreversible".

Sorpresa a Esquerra, Iniciativa i EUiA

Que no s'havia refet la "unitat tècnica" ha estat obvi quan tant Esquerra com ICV-EUiA s'han mostrat sorpresos per l'anunci del conseller i han explicat que aquest preacord encara no s'havia fet extensiu a tots els partits. Precisament, al migdia, els líders d'aquestes formacions s'han reunit per explorar les possibilitats de recuperar la unitat i "dignificar" el 9-N, amb un dinar en un restaurant pròxim a la seu dels republicans, a Barcelona. La CUP, tot i que estava convidada, no hi ha anat, però ha estat informada dels resultats per telèfon.

"Vostès sabran si és bo que un govern anunciï un acord que després desmenteixin les parts", ha indicat Junqueras, que ha afegit que a ERC "estem igual d'astorats i preocupats que molts ciutadans". El copresident d'Iniciativa, Joan Herrera, ha destacat que l'ha "sorprès l'anunci d'Homs, i encara més el desmentiment de la CUP", i ha insistit que el problema de fons "és que el govern ens està plantejant un procés participatiu i ens diu que és una consulta".

Tant ERC com Iniciativa demanen eleccions immediates i treballen en propostes "perquè el 9-N sigui el més digne possible i el més participatiu possible", ha afirmat Junqueras. Esquerra considera que qualsevol cosa que no sigui acceptar tots els punts proposats per la CUP els semblaria "molt poc" per part del govern.

Com ja s'ha vist més tard, les negociacions del bloc pro consulta no s'han aturat aquí. El president d'Esquerra havia de participar aquest dilluns al vespre en un acte d'Avancem que, segons ha comunicat aquesta formació via Twitter, s'ha suspès per motius d'"agenda" d'Oriol Junqueras. Abans, però, havia precisat que la causa eren "reunions imprevistes de negociació derivades del moment polític actual".

Una estona després s'ha sabut que hi havia hagut la reunió a tres bandes al Parlament.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut