Breslau

Un home amb paràlisi torna a caminar gràcies a un trasplantament cel·lular pioner

El pacient, que tenia paràlisi, pot caminar arran del trasplantament de cèl·lules de la cavitat nasal cap a la medul·la espinal

RedaccióActualitzat

Un home amb paràlisi de la cintura cap avall torna a caminar després d'un tractament pioner a través del qual li van trasplantar cèl·lules de la seva cavitat nasal dins de la medul·la espinal, segons informa la BBC. El polonès Darek Fidyka, que va quedar paralític després de ser apunyalat amb una navalla fa quatre anys, pot caminar novament. Ho fa amb l'ajuda d'un caminador. Fins i tot pot conduir. El tractament l'hi van fer a Polònia cirurgians d'aquest país i científics britànics.

Els detalls del tractament l'explica la publicació "Cell Transplantation". La BBC emetrà aquesta nit un programa especial amb el seguiment durant tot un any de la rehabilitació del pacient. Fidyka, de 40 anys, ha dit: "Quan amb prou feines pots moure la meitat del teu cos, et sents impotent, però quan comences a sentir-lo de nou és com si tornessis a néixer."

"Més impressionant que caminar sobre la Lluna"

Geoff Raismam, responsable del departament de regeneració neural de l'Institut de Neurologia de la University College de Londres, considera que aquesta fita "és més impressionant que un home caminant sobre la Lluna". El tractament revolucionari va utilitzar les anomenades cèl·lules olfactives embeinades, que formen part del sentit de l'olfacte. Aquestes cèl·lules contribueixen a la reparació de nervis danyats que transmeten missatges olfactius al cervell. Recol·locades a la medul·la espinal, les cèl·lules permeten que els extrems de fibres nervioses que estan danyades creixin i s'uneixin, un fet que fins ara semblava impossible.

Abans del tractament, el ciutadà polonès feia dos anys que no havia mostrat cap senyal de recuperació, tot i haver-se sotmès a molts mesos de sessions intensives de fisioteràpia. Després del trasplantament de cèl·lules, Fidyka va fer un programa d'exercicis de cinc hores diàries, cinc vegades per setmana, al centre de Rehabilitació Neuronal de Breslau, al sud-oest de Polònia. Els primers resultats es van notar als tres mesos, quan la seva cuixa esquerra va començar a desenvolupar múscul. Sis mesos després de la cirurgia, el pacient va començar a fer els seus primers passos, ajudat de barres paral·leles i d'aparells a les cames.

Han passat dos anys des del començament de la teràpia i l'home pot caminar ajudat per un caminador. Ha recuperat, a més, part de les sensacions a la bufeta i l'intestí, així com en la funció sexual. Segons el neurocirurgià Pawel Tabakow, de l'Hospital Universitari de Breslau, "és increïble veure com la regeneració de la medul·la espinal és una realitat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut