Barcelona

Homs anuncia que Mas es reunirà amb Junqueras mentre ERC, ICV i la CUP intenten recuperar el consens

El conseller de la Presidència avança que Ortega compareixerà demà per donar detalls del 9-N mentre els partits de l'esquerra sobiranista mantenen contactes bilaterals

RedaccióActualitzat

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha assegurat que el president Mas contactarà amb Oriol Junqueras i que està disposat a mantenir-hi una reunió, tal com li ha demanat el líder d'ERC.

Homs ha explicat que és "públic i notori que l'operatiu del 9-N va avançant" i en aquest sentit ha anunciat que la vicepresidenta Joana Ortega compareixerà aquest dimecres per donar-ne tots els detalls. En qualsevol cas, ha manifestat que "per part del govern la "predisposició a millorar, reforçar i garantir 9-N hi és tota". Així doncs, ha reiterat, hi ha una "predisposició absoluta" en tot que el que es pugui aportar per millorar-ho. "Estem disposat a ser ajudats", ha insistit. I ha afegit: "Hi ha el compromís que hi hagi urnes el 9-N i en això hi estem abocats."

Homs: "Vaig anunciar un preacord que no s'ha materialitzat"

El conseller de la Presidència ha admès també: "Jo vaig anunciar un preacord que no s'ha materialitzat. El tenim damunt la taula per part nostra. Vaig explicar el que pensàvem, què podíem assumir." Tot i això, ha assegurat que hi ha "un enorme consens perquè el 9-N sigui un èxit de país, de tots. I això és on estem centrats com a govern".

Respecte que Iceta dóna llibertat als ajuntaments del PSC per facilitar locals per al 9-N, Homs ha dit que "hi ha molts ajuntaments de tots colors polítics" que en els darrers dies s'han posat en contacte amb el govern. En aquest sentit, ha destacat que hi ha "voluntaris per milers en molt poc temps i disponibilitat del món local de facilitar espais i coses". Una allau de voluntaris, ha dit, que "no crec que vingui per la capacitat d'unitat que tenim els partits".

Després de demanar fer el possible "per sincronitzar el que fa la política i la gent", el portaveu del govern ha manifestat que no li consta que l'executiu hagi rebut cap proposta signada per ERC, ICV i la CUP. I, pel que fa a la convocatòria d'eleccions, el portaveu ha recordat que és competència del president i que les convocarà quan ho consideri oportú.

Contactes bilaterals entre els partits de l'esquerra sobiranista

Sigui com sigui, la intenció ara és recuperar el consens i els partits de l'esquerra sobiranista mantenen els contactes bilaterals. Intercanvis d'opinions que també han estès a Òmnium Cultural i l'ANC amb l'objectiu, diuen, de dignificar la consulta. El consens pot passar perquè proposin conjuntament una mobilització massiva al carrer el dia 9, demanar al govern que es responsabilitzi del trencament de la unitat i que es convoquin eleccions anticipades. De fet, Esquerra té un full de ruta per després d'unes eleccions. "Estaria molt bé que, al mateix temps que estem exercint la independència, estiguéssim definint quina és la Constitució del nou estat; que estiguéssim en un procés constituent, definint una Constitució", que també fos refrendada.

A Iniciativa, el 9-N els ha provocat una sacsejada interna. Una militant històrica, Carme Garcia, exregidora de Sabadell i exdiputada al Congrés, ha deixat la formació perquè no dóna suport a aquest procés participatiu. El partit ha convocat una executiva extraordinària per a aquest dimecres.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut