Londres

El preu del petroli cau al nivell del 2010 per la baixada de la demanda

El Marroc assegura que ha trobat petroli a 200 quilòmetres de les Canàries

RedaccióActualitzat

El preu del petroli als mercats internacionals ha reculat fins al nivell de fa quatre anys. En els últims quatre mesos, el preu del barril ha passat de superar els 115 dòlars del juny passat, a cotitzar-se a 85 dòlars aquest dimarts, que és el preu a què ha arribat el barril de Brent, el de referència a Europa.

És una rebaixa d'un 25% que s'explica, en bona part, per la caiguda de la demanda. La recessió econòmica ha reduït les necessitats dels països occidentals, i, a més, als Estats Units el "fracking" ha permès rebaixar la dependència del petroli estranger.

Tot i aquesta baixada del preu, que no sempre es tradueix en un descens del que paguen els consumidors a les benzineres, l'OPEP ha mantingut invariable la previsió de consum tant per aquest any com per al que ve.

La reducció del preu no perjudica tots els països productors de la mateixa manera. Tots hi perden, perquè tenen menys ingressos, però n'hi ha que poden suportar-ho més bé que d'altres, obligats a reduir despeses o a incrementar el dèficit en els seus pressupostos.

L'Iran i Veneçuela són dels dels països on els comptes no surten. Passa el mateix amb Rússia, que ja s'ha vist perjudicada per les sancions econòmiques internacionals, i l'Aràbia Saudita, el principal exportador, que podria aguantar durant tres anys sense vendre ni un un barril gràcies a les seves reserves de divises, les terceres més importants del món. En canvi, per a Oman, Kuwait, Qatar i els Emirats Àrabs, el preu actual no representa cap problema.

A Europa, el preu del petroli baix ja li va bé per afeblir Rússia i per fer que la seva economia sigui més competitiva. Ara cal que l'abaratiment energètic repercuteixi en el consum. El president de Repsol, Antoni Brufau, ha assegurat que "sense cap mena de dubte" la rebaixa es repercutirà en el preu que paguen els consumidors.

El Marroc troba petroli prop de les Canàries

Coincidint amb la caiguda del preu del cru, el Marroc ha anunciat que ha trobat "indicis de petroli" davant la costa de Sifi Ifni, a uns 200 quilòmetres de les Canàries. L'Oficina d'Hidrocarburs marroquina ha admès que encara és aviat per saber "el potencial real" del descobriment, que ha fet l'empresa turcobritànica Genel Energy.  

Des del govern canari ja han reclamat a l'Estat que exigeixi al Marroc el "màxim control de seguretat" si finalment s'extreu el cru. I el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha considerat que la troballa és una "bona notícia" perquè s'ha fet en una zona pròxima de la de la costa canària on es volen fer prospeccions.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut