Mapa d'anomalia de temperatures al setembre. Font: NOAA.
Mapa d'anomalia de temperatures al setembre. Font: NOAA.

Camí de l'any més càlid de la història

Néstor GómezActualitzat

El setembre del 2014 ha estat el més càlid dels darrers 135 anys. La temperatura global de les superfícies terrestres i oceàniques del món al setembre va ser 0,7 ºC superior a la mitjana del segle XX, de 15 ºC. La calor s'ha distribuït molt homogèniament entre els dos hemisferis.

Pel que fa a la superfície terrestre, la temperatura d'aquest setembre ha estat la sisena més alta de la història, amb 12,9 ºC. Això suposa, gairebé un grau per sobre de la mitjana del segle XX, que és de 12 ºC.

La temperatura del mar tampoc es queda enrere i manté la mateixa tònica d'escalfament que la superfície. La temperatura de la superfície del mar de setembre amb 16,9 ºC ha superat tots els rècords possibles. Mai el mar no havia registrat una temperatura tan alta, ni durant setembre ni durant la resta de l'any. Ha estat uns 0,7 ºC superior a la mitjana del segle passat, que és de 16,2 ºC.

En els primers nou mesos de l'any, si combinem la temperatura del mar i la de terra, estem empatats amb l'any 1998, el període més càlid mai registrat.

Si es continua en aquest camí, els experts de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA) diuen que l'any 2014 podria ser el més càlid de la història.

Anar al contingut