Madrid

L'Audiència de Madrid anul·la la indemnització a les víctimes de la talidomida

Els afectats per les malformacions que els va provocar aquest sedant per a embarassades ja han avançat que recorreran la sentència

RedaccióActualitzat

Es queden sense indemnització les víctimes de la talidomida, un sedant que, a les dècades dels 50 i 60, es va subministrar a les embarassades contra els marejos i que va provocar greus malformacions, sobretot a les extremitats, als nadons. I és que l'Audiència Provincial de Madrid ha anul·lat el pagament de la indemnització de 204 milions que els afectats van reclamar per les malformacions que aquest medicament va provocar en considerar que el cas "ha prescrit en el temps". D'aquesta manera, el tribunal ha revocat íntegrament la condemna que la jutge de primera instància número 90 de Madrid va imposar, el novembre de l'any passat, a la farmacèutica alemanya Grünenthal en estimar parcialment la demanda presentada per l'Associació de Víctimes de Talidomida a Espanya (Avite).

En la sentència, els magistrats estimen que les accions d'Avite han "de considerar-se prescrites" i, per tant, procedeixen a revocar la sentència i desestimar, en la seva integritat, la demanda interposada.

Poc després de fer-se pública la sentència, el president d'Avite, José Riquelme, ha qualificat la sentència de "cop molt baix i molt fort". En qualsevol cas, han assegurat que continuaran lluitant, mentre tinguin "alè i vida", per reclamar indemnitzacions i ja han avançat que recorreran la sentència tot i que hagin d'esperar quatre anys més per veure què diu la justícia de les altes instàncies.

La farmacèutica va ser condemnada a pagar 20.000 euros a cada un dels afectats per cada punt percentual de minusvalidesa que els hagués reconegut l'administració, però Grünenthal va recórrer la sentència i ara ho acceptat l'Audiència de Madrid.

La talidomida va provocar greus malformacions, especialment a les extremitats, als nadons que naixien a les dècades dels 50 i 60. Es creu que va provocar greus malformacions en uns 10.000 nadons. Aquest medicament es va retirar el 1961 a Alemanya, però sembla que, malgrat la prohibició, es va continuar administrant uns anys més.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut