Madrid

El PP vol legalitzar el retorn "en calent" dels immigrants que han saltat tanques frontereres

El grup popular vol regular el retorn immediat dels immigrants que acaben de saltar la tanca en zones frontereres amb una esmena a la llei de seguretat ciutadana que es tramita al Congrés

RedaccióActualitzat

El  grup parlamentari del PP vol regular el retorn "en calent" dels immigrants que acaben de saltar tanques frontereres a partir d'una esmena a la llei de seguretat ciutadana, que es tramita al Congrés dels Diputats. Segons l'esmena, "els estrangers que siguin detectats en la línia fronterera de la demarcació territorial de Ceuta i Melilla, intentant creuar de manera no autoritzada la frontera de manera clandestina, flagrant o violenta, seran rebutjats amb l'objectiu d'impedir la seva entrada il·legal a Espanya".

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha manifestat que l'esmena vol cobrir un buit legal a l'hora de regular l'actuació de la Guàrdia Civil en punts fronterers sensibles com Ceuta i Melilla. "Es tracta de donar cobertura jurídica al concepte d'operatiu de rebuig a la frontera, que utilitza la Guàrdia Civil per mandat legal des de l'any 2005 ininterrompudament, i és una cosa que no només necessita la Guàrdia Civil, sinó que necessita l'ordenament jurídic i que fins i tot la UE ens ho havia demanat", ha dit.

Pel PSOE, però, la solució a la situació dels immigrants no passa per una modificació puntual de la llei de seguretat ciutadana o d'estrangeria, sinó per una actuació integral a les fronteres. En aquest sentit, el portaveu socialista al Congrés, Antonio Hernando, ha demanat al govern un pla integral d'actuació a la frontera de Ceuta i Melilla perquè, segons diu, la solució "no passa per treure per la porta del darrere" els immigrants que salten la tanca.

Davant tot plegat, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha admès que hi ha "zones de confusió" i d'"inseguretat jurídica" en l'actuació de les forces de seguretat sobre la immigració irrregular de Ceuta i Melilla que han de ser solucionades. Tot i que ha evitat pronunciar-se sobre la iniciativa, Catalá ha defensat que l'obligació del govern és dotar de prou eines jurídiques i d'un "marc normatiu clar" la Guàrdia Civil i la Policia, que tenen l'obligació d'impedir l'entrada irregular de persones en territori espanyol.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut