Barcelona pateix els efectes de la contaminació (Foto: ACN)
Barcelona pateix els efectes de la contaminació (Foto: ACN)
Barcelona

Els ajuntaments catalans crearan zones urbanes d'atmosfera protegida

Protegiran de la contaminació atomosfèrica, en especial zones amb població de risc, com les escoles

RedaccióActualitzat

Els ajuntaments de Catalunya hauran de crear zones urbanes d'atmosfera protegida, que vetllaran per la protecció d'espais on hi hagi població de risc, com les escoles. Així ho ha explicat a la Comissió de Sostenibilitat del Parlament Assumpta Farran, directora general de Qualitat Ambiental. Aquesta és una de les mesures incloses al Pla de Qualitat de l'Aire, que ha de servir per reduir la contaminació atmosfèrica.

Farran ha recalcat la importància de delimitar aquestes zones protegides, ja que no es pot començar "a crear illes urbanes de baixa contaminació i derivar tot el trànsit cap a la porta d'una escola". Afegeix que actualment això passa, tot i que poc, i que "no tenim en compte a qui hem de protegir".

Els grups de l'oposició presents a la comissió critiquen que gran part de les 165 mesures que proposa el pla es basen en la voluntat dels usuaris i no en elements fiscals. Jordi Tarrades, del PSC, critica que no s'incentivi la indústria per una millora de l'eficiència energètica, i creu que "no s'ha de confiar tot a la voluntarietat sinó que també hi ha d'haver uns elements reguladors".

Aquest anunci arriba pocs dies després que la Comissió Europea amenacés de denunciar l'estat espanyol per incomplir normes en matèria mediambiental sobre contaminació atmosfèrica, residus elèctrics i equips electrònics, sobretot a les comarques de Barcelona; des de Brussel·les s'avisava que no es protegeix els ciutadans de l'exposició a la pols fina, que provoca asma, problemes cardiovasculars i càncer de pulmó.

Altres mesures que recull el pla són encarir els peatges i pàrquings i abaratir el transport públic els dies en què els nivells de contaminació siguin alts.

 

Anar al contingut