Ottawa

Un quebequès convertit a l'islam, autor de l'assalt al Parlament canadenc

El primer ministre del Canadà afirma que el seu país no es deixarà intimidar i que intensificaran la lluita antiterrorista

RedaccióActualitzat

La policia canadenca investiga què va portar un home de 32 anys a assaltar el Parlament a Ottawa, un assalt que ha acabat amb la mort d'un soldat, abans que ell mateix fos abatut. Els investigadors també intenten esbrinar si l'autor de l'atac va rebre ajuda d'algú altre. Al Canadà, país que s'ha sumat a la coalició internacional que combat l'organització Estat Islàmic, s'han disparat les alarmes. L'assaltant d'ahir era un home de 32 anys que s'havia convertit a l'islam.

Els fets han passat quan l'home, armat, ha entrat al Parlament d'Ottawa i ha començat a obrir foc. Després d'un intens tiroteig, les forces de seguretat han evacuat d'urgència el primer ministre, Stephen Harper, i els membres del seu gabinet. A dins hi han quedat confinats parlamentaris i periodistes. Poc abans, un soldat havia estat abatut a l'entrada de l'edifici, al costat del Monument Nacional en Commemoració de la Guerra. El soldat mort, Nathan Cirillo, tenia 24 anys. Estava fent guàrdia als peus del monument.

Tota la zona ha quedat acordonada. El centre de la ciutat ha quedat segellat per les forces de seguretat, perquè no sabien on era l'assaltant. La persecució els ha portat fins a l'interior del Parlament, on hi ha hagut un intercanvi de trets. Hi ha quatre ferits i l'autor de l'assalt ha estat abatut. Es tracta d'un home de 32 anys, Michael Zehaf-Bibeau, quebequès i convertit a l'islam. Estava considerat un viatger d'alt risc per les autoritats canadenques, que li havien confiscat el passaport. Tenia antecedents penals per robatori i possessió de drogues.

Dilluns, un jove de 25 anys, vinculat al jihadisme amb motivacions terroristes, matava un soldat i en deixava un altre ferit en un atropellament deliberat en un poble del Quebec. Encara no se sap si hi ha vinculació entre aquests dos atacs. Però el primer ministre canadenc ha dit que el Canadà ja no és immune a l'amenaça terrorista. Harper ha assegurat que el seu país no es deixarà intimidar i que s'intensificarà la lluita antiterrorista, després de les dues accions d'aquesta setmana.

Dimarts, el govern del Canadà elevava el nivell d'amenaça terrorista de baix a mitjà. Menys de 24 hores més tard, els canadencs han fet front al primer acte terrorista lligat a l'extremisme islamista en la història del país.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut