Iguala

Cremen l'ajuntament de la ciutat mexicana on van desaparèixer 43 estudiants

L'alcalde i la seva dona estan en cerca i captura per la seva presumpta relació amb l'atac als estudiants i per vincles amb el narcotràfic.

RedaccióActualitzat

A Mèxic encara no han trobat els 43 estudiants desapareguts el 26 de setembre, després de ser detinguts per la policia. L'alcalde de la ciutat d'on eren els estudiants i la seva dona estan en cerca i captura com a principals sospitosos d'aquest cas. Els habitants d'aquesta ciutat, Iguala, a l'estat de Guerrero, estan cada vegada més indignats. En les últimes hores, han cremat fins i tot l'ajuntament. Un grup de manifestants ha destrossat i calat foc a l'edifici. L'incendi de l'ajuntament no és casual.

Les investigacions sobre aquest afer tan confús apunten directament a l'alcalde d'Iguala, José Luis Abarca, i la seva dona, María de los Ángeles Pineda. Sembla que volien evitar que les estudiants rebentessin un acte polític. Tots dos són ara fugitius de la justícia. Però, per al govern, la prioritat més urgent és "trobar els desapareguts", afirma Jesús Murillo, fiscal general de Mèxic.

De moment, però, els que en reben les conseqüències són els membres del càrtel Guerreros Unidos. Ja hi ha una cinquantena de detinguts, entre ells el líder del càrtel. Pel que sembla, els narcos tenien comprat el consistori d'Iguala i feien el que volien. El cas també està tenint repercussions polítiques. El president del país, Enrique Peña Nieto, està tenint dificultats per complir la seva promesa d'eradicar la violència dels càrtels de la droga.

Ultimàtum dels familiars

Els familiars dels estudiants desapareguts donen un termini de dos dies a les autoritats per trobar-los. "Dos dies, sinó, que s'atinguin a les conseqüències", ha assenyalat un pare de família durant el míting que s'ha fet a la plaça de la Constitució de la Ciutat de Mèxic després de les mobilitzacions que hi ha hagut aquest dimecres en diferents punts del país. A la capital, unes 25.000 persones, la majoria amb torxes i vestides de blanc, han fet una marxa en suport als desapareguts. Una desena de familiars dels desapareguts han pres la paraula en aquest acte per demanar la renúncia del governador de Guerrero i exigir més rapidesa a les autoritats. "Si volen guerra, guerra tindran", ha dit un altre pare.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut