Barcelona / Madrid

Per què s'investiga Oleguer Pujol?

RedaccióActualitzat

La investigació per presumpte blanqueig de capital i frau fiscal en què s'emmarquen els escorcolls d'immobles d'Oleguer Pujol, la porta el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz. Se centra en una important suma de diners procedents de les illes Verges, considerades un paradís fiscal. Des de primers d'octubre, Pedraz tenia ja obert un procediment al fill petit de l'expresident per la seva participació en la compra d'un hotel de les Canàries amb diners d'origen desconegut procedent d'aquestes illes.

També estan en el punt de mira, però, més operacions immobiliàries, com la compra de 1.252 oficines del Banc Santander per part de la societat Samos Servicios y Gestiones, i l'adquisició d'edificis de Bankia per part de les societats Step Negocios i Ursus Alfa.

La fiscalia i la UDEF creuen que Oleguer Pujol participava en societats en les quals alguns dels socis són mercantils domiciliades a Luxemburg i Holanda, i altres societats en les quals participa o figura com a administrador. Una d'elles és Drago, que compta amb diversos socis, però de la qual Oleguer Pujol va ser administrador fins a aproximadament l'any 2013.

Aquesta empresa, que estava al seu torn lligada a altres societats en paradisos fiscals vinculades al fill menor de Jordi Pujol, reunia els diners a través de la inversió de capitals i fons d'inversió, que la fiscalia considera opacs. És per això que s'investiga d'on procedien en realitat aquests diners.

Anticorrupció sospita que Oleguer Pujol va crear empreses en paradisos fiscals, sis d'elles a les Illes del Canal i d'altres a les Antilles Neerlandeses, per a l'operació de compra d'oficines del Santander. L'operació de compra i el posterior lloguer dels locals al mateix banc la va realitzar Drago gràcies a un crèdit que li va concedir el mateix Santander. La Fiscalia investiga aquest crèdit i la procedència dels diners que li van servir a Drago per pagar-ho posteriorment, i treballa amb la hipòtesi que podria tenir com a origen comissions il·lícites a la família Pujol.

Querella de Podem i Guanyem Barcelona


Pedraz investiga el cas arran d'una querella una presentada per les plataformes d'esquerres Podem i Guanyem Barcelona contra la família de Jordi Pujol. El magistrat, però, va decidir centrar la investigació en el fill petit de l'expresident i deixar de banda la resta de la família adduint que hi ha un altre procediment obert contra l'expresident Pujol i la seva dona en un jutjat de Barcelona.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut