Alfons Montserrat, amb Manel Martí al seu costat, a la sortida de l'ajuntament després de la detenció de la setmana passada. (Foto: ACN)
Alfons Montserrat, amb Manel Martí al seu costat, a la sortida de l'ajuntament després de la detenció de la setmana passada. (Foto: ACN)
Alcanar

Imputats l'alcalde i el regidor d'Urbanisme d'Alcanar per un delicte de presumptes irregularitats urbanístiques

La jutge que porta el cas els ha citat a declarar -a ells i a vuit imputats més- en el marc d'una investigació de diversos contractes a empreses de la construcció

RedaccióActualitzat

L'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat, i el regidor d'Urbanisme, Manel Martí, d'ERC, han estat finalment imputats per delictes contra l'administració pública, segons informa el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La base d'aquestes imputacions serien unes adjudicacions fetes pel govern municipal a diverses empreses de construcció del municipi. En total són deu els imputats en el cas.

Els imputats hauran de declarar la setmana vinent. Aquestes imputacions arriben una setmana després que la Guàrdia Civil va escorcollar l'Ajuntament d'Alcanar durant 14 hores, període durant el qual l'alcalde i el regidor d'urbanisme van ser detinguts preventivament.

En la mateixa operació de la setmana passada es van posar en llibertat els tres empresaris detinguts relacionats amb el cas, als quals s'atribuïen delictes de frau, falsedat documental i alteració en els preus de subhasta en relació amb la contractació d'obra pública per al consistori. Les empreses dels tres detinguts es van escorcollar de la mateixa manera que es va fer amb l'ajuntament.

L'operació en què s'emmarquen aquestes investigacions és l'anomenada "Carraus", en què la Guàrdia Civil investiga la possible manipulació de concursos públics entre els anys 2008 i 2013. El cos policial ja es va presentar a l'Ajuntament fa un any per requerir informació sobre diverses obres i operacions municipals arran de la denúncia d'un veí per unes suposades irregularitats urbanístiques, però no en va derivar cap imputació ni detenció judicial.

L'endemà de l'escorcoll, l'alcalde Alfons Montserrat declarava sobre l'actuació de la Guàrdia Civil i denunciava l'actuació "totalment desproporcionada" i la "voluntat d'acarnissament" de la policia cap al govern municipal. Així mateix, Montserrat assegurava que l'escorcoll responia a causes que anaven més enllà de la "lògica jurídica".

Segons la Guàrdia Civil, en aquell escorcoll es va recollir informació de 23 expedients de licitacions, concursos públics i adjudicacions d'obres o serveis fins aquest any. Si bé alguns dels documents ampliaven informació que es va sol·licitar en el requeriment de l'any passat, la majoria feien referència a projectes nous.

Anar al contingut