La família Pujol en una imatge d'arxiu al Palau de la Generalitat.
La família Pujol en una imatge d'arxiu al Palau de la Generalitat.
Madrid

La família Pujol: de les pàgines de política a les judicials

RedaccióActualitzat

La família Pujol s'enfronta a cinc querelles en jutjats de Barcelona i Madrid. Tres dels set fills de l'expresident de la Generalitat estan imputats. L'últim a afegir-se a la llista ha estat Oleguer Pujol, que aquest dijous ha estat detingut i posat en llibertat amb càrrecs per blanqueig i frau fiscal. El jutge Santiago Pedraz investiga set operacions immobiliàries relacionades amb el fill menor de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Jordi, el primogènit dels Pujol Ferrusola, està també imputat per blanqueig de capitals i frau fiscal de la mateixa manera que la seva exdona, Mercè Gironès. El 15 de setembre passat va declarar davant del jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz en relació amb una sèrie de moviments de divises per valor de 32 milions d'euros entre el anys 2004 i 2012.

Les investigacions van començar arran de la denúncia del seu exparella, Victòria Álvarez, al gener del 2013, per les quals declarava que tots dos havia fet viatges a Andorra amb motxilles plenes de bitllets durant diversos anys.

El tercer dels imputats és Oriol Pujol. S'investiga la seva presumpta implicació en la trama de les concessions de les ITV des del març del 2013. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va trobar indicis que Oriol Pujol podria haver vulnerat el dret a la lliure concurrència pública a l'adjudicar un lot d'estacions de servei tècnic de vehicles. El juliol passat va deixar la seva acta de diputat per CiU al Parlament i va abandonar la secretaria general de CDC, que desenvolupava des del 2012.

A part de les imputacions dels tres fills, l'expresident de la Generalitat va reconèixer que va mantenir comptes sense regularitzar a l'exterior procedents d'una herència. La seva declaració va motivar la seva compareixença al Parlament el 26 de setembre.

L'Audiència de Barcelona va rebutjar a principis de mes arxivar la investigació oberta sobre la fortuna oculta per Jordi Pujol a l'entendre que de la seva carta de confessió es desprenen "indicis d'haver-se comès, com menys, un delicte contra la Hisenda Pública".

Els altres quatre germans no imputats -Josep, Pere, Marta i Mireia- tenen interposades diverses querelles a jutjats de Madrid i Barcelona, igual que la seva mare, Marta Ferrusola, i l'expresident de la Generalitat, per l'herència que havia reconegut el seu pare i que no havia estat declarada a Hisenda.  Els quatre germans van regularitzar el 14 de juliol els seus fons a Andorra.

Josep Pujol va ser fundador i conseller d'EuroPraxis Consulting Holding, que va executar treballs d'adjudicacions públiques per a la Generalitat. Amb posterioritat va vendre la seva empresa a la companyia de comunicacions Indra per 44 milions d'euros, empresa que un any després va aconseguir adjudicacions de la Generalitat per un valor de 60 milions d'euros. 

Una altra de les seves empreses, Tourism and Leisure, es va veure involucrada en una investigació d'un jutjat de Barcelona el 2002 per la realització de diversos estudis per al Consorci de Turisme de Catalunya per un valor de 124.000 euros.

Pere Pujol, enginyer agrònom, va treballar en l'empresa Entorn, que es va beneficiar d'adjudicacions de la Generalitat. Juntament amb la seva mare i les seves germanes, Marta i Mireia, van obrir comptes al desembre del 2010 en el BPA (Banca Privada d'Andorra) després de cancel·lar altres al Banc Andbank, també al Principat. En el seu compte del BPA, Pere Pujol va operar en euros, dòlars i iens japonesos sense fer cap reintegrament en efectiu, fins que al juliol del 2014 va transferir 701.341 euros al Banc de Madrid.

Marta Pujol és arquitecta de professió. El PSC al 1999 va registrar en el Parlament de Catalunya diverses preguntes sobre set encàrrecs que va rebre de part de quatre departaments de la Generalitat per un total de 120 milions d'euros.

Mireia, fisioterapeuta, va demanar el 25 de setembre la baixa de Convergència Democràtica de Catalunya per les crítiques d'aquest partit al seu pare, després que aquest reconegués que havia guardat fons irregulars a l'estranger.

Anar al contingut