Sant Joan Despí

El Pacte Nacional pel Dret a Decidir es compromet a treballar unitàriament per "una gran mobilització del nostre poble" el 9-N

Rigol afirma que totes les institucions i entitats que han participat en la trobada s'han compromès a "treballar unitàriament" perquè la nova consulta sigui una "gran mobilització", encara que "unitat no signifiqui uniformitat"

RedaccióActualitzat

En la primera reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir des que es va optar per un nou 9-N hi ha hagut el "compromís a treballar unitàriament perquè el 9-N, tot i les seves limitacions, signifiqui una gran mobilització del nostre poble, i així el vot emès i altres formes de mobilització reforcin el sentit participatiu dels ciutadans en aquest procés". Així s'inclou en el text que ha presentat el coordinador del pacte Joan Rigol durant la trobada.

Rigol ha assegurat en roda de premsa que totes les institucions i entitats que hi han participat s'han compromès a "treballar unitàriament" a través de les urnes i de "quaselvol procés de participació ciutadana" davant una situació en què s'ha prohibit el dret a decidir. "Volem poder exercir plenament aquest dret", ha reivindicat, tot i que ha ressaltat que "unitat no significa uniformitat". En aquest sentit, considera que la unitat s'ha de trobar en el pluralisme polític perquè sumi i considera superades les controvèrsies dels darrers dies. En qualsevol cas, ha explicat que en la reunió del Pacte només s'ha "focalitzat" en el 9 de novembre i no s'ha parlat d'eleccions refrendàries ni de cap altre element nou.

Així doncs, el coordinador del Pacte ha insistit que en la trobada s'ha visualitzat la unanimitat davant "d'un procés que agafa com a fita el 9-N" i ha destacat el compromís de totes les institucions perquè la gent vagi a votar el 9 de novembre. I és que, segons ha explicat, és més important l'índex de participació que el mateix resultat.

Inclou diversos actes de protesta

Durant la trobada, el Pacte Nacional pel Dret a Decidir ha proposat un document a les més de 50 entitats promotores d'aquesta plataforma de cara a avalar el procés participatiu el 9-N. En aquest document, segons ha explicat el mateix Joan Rigol a "Els matins" de TV3, es recullen les postures dels diferents partits a favor de la consulta. "Posaré al conjunt de tots els membres del Pacte un text que he intentat negociar amb tots aquests dies amb els diversos partits. El gran missatge és que anem a votar com més millor". Un text que inclou fer diversos "actes de protesta perquè l'Estat no ens ha deixat fer allò que voldríem nosaltres", ha lamentat.

El coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir ja considerava que la reunió havia de servir per evidenciar que s'ha pogut recuperar la unitat al voltant del 9-N. "Espero que la reunió d'avui sigui la visualització, no cal la fotografia, del redreçament, amb l'enriquiment dels matisos, que també és positiu. Hem d'entendre que no és el mateix un partit que l'altre, però tots fan pinya en aquest moment al voltant del 9-N". En la mateixa línia, ha assegurat, "fa una setmana semblava que hi havia crisi", però "avui hi ha un redreçament de la plena consciència del sentit de país", perquè "tots els polítics dels partits desitgen que Catalunya tingui plena sobirania", tot i que amb "particularitats".

El coordinador del Pacte ha reclamat també "el dret a decidir de manera conjunta, amb civisme i diàleg. Volem que el 9-N sigui un esclat de voluntat". Un 9-N, ha explicat, que "té un objectiu i alhora totes les iniciatives de protestes són ben rebudes, com una recollida de signatures", que proposava ICV.

"El pacte avui se centra en el 9-N"

Sigui com sigui, Rigol ha assegurat: "El pacte avui se centra en el 9-N; primer hem d'aprovar aquesta assignatura. Un cop aprovada, anirem a la següent. La plena sobirania, només s'adquireix a base d'un procés, i un procés molt fet, molt pensat i molt rigorós". "A partir del 9-N també tindrem feina", ha insistit Rigol, per qui "hem de construir una societat on els nostres fills i néts puguin viure en plenitud."

Després de recordar que ""som més de 3.000 entitats adherides sense fer publicitat", Rigol ha admès que votarà "sí-sí" però que cal entendre que dins d'Unió hi ha sensibilitats diferents i s'han de respectar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut