Durant l'operatiu es va intervenir diner en metàl·lic de més d'un centenar de països diferents. (Foto: ACN)
Durant l'operatiu es va intervenir diner en metàl·lic de més d'un centenar de països diferents. (Foto: ACN)
Barcelona

Desarticulat un grup especialitzat en robatoris amb el mètode del butron

A la banda se li atribueixen almenys set robatoris amb força en zones industrials i empreses

RedaccióActualitzat

Els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Unitat Orgànica de la Policia de la Guàrdia Civil d'Osca, han detingut quatre homes acusats de pertànyer a un grup organitzat que hauria comès almenys set robatoris en zones industrials de les comarques d'Osona, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental mitjançant el mètode del butron. Se'ls atribueixen els presumptes delictes de robatori amb força, tràfic de drogues, pertinença a organització criminal, atemptat contra els agents de l'autoritat, delicte contra la seguretat viària i falsificació documental.

Els detinguts, d'entre 40 i 42 anys, són veïns de Mataró, Barcelona i Viladecans. La banda tenia un alt grau d'especialització i, per cometre els robatoris, inutilitzava els sistemes d'alarma de les empreses i forçava les caixes fortes amb radials o eines similars. Prèviament feien una selecció de l'empresa on tenien intenció de robar; la tria es feia en funció de la tipologia de productes fabricats o emmagatzemats, o bé perquè de l'activitat comercial que hi havia era possible que a la caixa forta hi hagués una important suma de diners.

Quan la Guàrdia Civil d'Osca va informar els Mossos d'Esquadra que havia detectat una banda criminal altament especialitzada que cometia els robatoris amb aquesta tècnica, la policia catalana va començar una investigació que va permetre identificar les persones integrants de la banda. Així, van escorcollar diversos immobles a Barcelona, Sabadell, Mataró, Viladecans i Cambrils, en què van trobar eines utilitzades en els robatoris, emissores per comunicar-se entre ells i peces de roba i complements per cobrir-se el rostre i per no deixar empremtes.

D'altra banda, també es van intervenir armes blanques, una pistola detonadora modificada per a ús real, esprais de defensa, diners en metàl·lic de més d'un centenar de països diferents, substàncies estupefaents, bàscules de precisió i bosses de mà amb documentació de centenars de persones. També es va recuperar un vehicle d'alta gamma que la banda havia robat en un concessionari de Mataró el mes de març del 2012 i se'n va intervenir un altre que els lladres usaven per cometre els robatoris.

A part dels set robatoris dels quals se'ls acusa, durant la investigació s'ha relacionat el grup amb deu robatoris més amb força a l'interior de diversos vehicles.

Després de passar a disposició judicial, un dels quatre detinguts va ingressar a presó i els altres tres van quedar en llibertat amb càrrecs amb l'obligació de comparèixer cada setmana davant l'autoritat judicial.

Anar al contingut