Gent manifestant-se al carrer a La Graciosa, Canàries, juny 2014.
Manifestació a La Graciosa, Canàries, juny 2014.
Santa Cruz de Tenerife

Canàries suspèn la consulta sobre les prospeccions petrolíferes després d'impugnar-la el govern central

L'executiu canari, però, ha expressat en un comunicat la seva confiança que el Tribunal Constitucional avali la consulta en entendre que "és absolutament legal i no contravé cap precepte recollit a la Constitució espanyola"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol també ha decidit impugnar la consulta impulsada pel govern canari, en relació a les prospeccions petrolíferes. Igual que va fer amb la consulta catalana del 9-N, el recurs es presentarà davant del Tribunal Constitucional, un cop ha estat avalat pel Consell d'Estat. Segons l'executiu, aquesta consulta és il·legal perquè les Canàries no tenen competències per fer-la.

Davant d'això, el govern de les Canàries ha suspès els procediments relacionats amb la consulta ciutadana sobre les prospeccions petrolíferes en aigües pròximes a l'arxipèlag fins que el Tribunal Constitucional es pronunciï definitivament sobre la legalitat de la mateixa.

No obstant això, l'executiu canari ha expressat en un comunicat la seva confiança que el Tribunal Constitucional avali la consulta a l'entendre que "és absolutament legal i no contravé cap precepte recollit a la Constitució espanyola".

Recorda que el recurs anunciat pel govern d'Espanya davant el Tribunal Constitucional suposa la suspensió automàtica i cautelar del procés, la qual cosa no vol dir que l'Alt Tribunal no pugui dictar una resolució favorable a les tesis defensades pel govern de les Canàries quan dictamini sobre la continuïtat o no d'aquesta mesura cautelar, per la qual cosa disposa d'un termini de fins a cinc mesos.

El govern canari subratlla que tant el marc normatiu de la consulta com la pregunta directa que es formula a la ciutadania "són plenament constitucionals".

Entén que es tracta d'un instrument de democràcia participativa que empara en la Llei canària 5/2010 de Participació Ciutadana, "plenament vàlida i eficaç i que no ha estat qüestionada mai pel govern d'Espanya".

Per a l'executiu canari, la consulta prevista per al 23 de novembre "tampoc suposa un referèndum encobert" perquè no es diu al cos electoral ni al cens ni es gestiona per l'administració electoral ni està assegurat amb garanties jurisdiccionals específiques.

A més, els ciutadans poden expressar la seva opinió per mitjans telemàtics i no només de forma presencial. I poden fer-ho de forma prolongada en el temps.

En relació a la pregunta "creu vostè que les Canàries ha de canviar el seu model mediambiental i turístic per les prospeccions de gas o petroli?", tampoc acusa aspectes d'inconstitucionalitat perquè no recull l'opinió de la ciutadania en relació amb les prospeccions autoritzades per l'Estat, afegeix el comunicat. Per contra, pregunta pel model ambiental i turístic d'arxipèlag, competències de la Comunitat Autònoma de Canàries.

El govern canari considera que Madrid ha pres la decisió que els habitants de les illes no puguin pronunciar-se sobre aquest tema i ha buscat excuses que li donin aparença de legalitat. Diuen que en realitat es tracta "d'una decisió política amb tints autoritaris perquè impedeix la participació democràtica dels canaris".

L'executiu destaca que seguirà defensant el dret dels canaris a expressar-se sobre un assumpte que pot comprometre la seva actual model mediambiental i turístic.

"La decisió del govern d'Espanya només pretén fer callar la veu dels canaris, demostra un tarannà antidemocràtic i no respon a l'interès general, sinó a l'interès d'una empresa privada", subratlla el comunicat.

El govern canari apunta que seguirà donant suport a totes les iniciatives que es presentin en els àmbits de decisió política, en especial davant els òrgans de la Unió Europea, en contra de les prospeccions.

Anar al contingut