Brussel·les

Rajoy acusa Mas de "voler anar cap a l'edat mitjana" i insisteix que el nou 9-N és "encara més antidemocràtic"

En la mateixa línia que s'havia expressat la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, poques hores abans, el president espanyol ha dit que el govern català ha canviat un procediment il·legal per un altre "encara més antidemocràtic"

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha acusat el president de la Generalitat, Artur Mas, de voler "caminar cap a l'edat mitjana" amb el procés participatiu del 9 de novembre. En la mateixa línia que s'havia expressat la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, poques hores abans, el president espanyol ha dit que el govern català ha canviat "un procediment il·legal per un altre encara més antidemocràtic".

A la conferència de premsa posterior a la reunió del Consell Europeu, Rajoy ha recordat que l'executiu espanyol ha donat instruccions per analitzar els passos alternatius que fa Mas per al 9-N "sense cap garantia democràtica" i ha assegurat que es tornarà a recórrer al Tribunal Constitucional si es creu necessari.

Rajoy ha destacat que "el referèndum anunciat el 12 de desembre del 2013 no es farà, perquè ho ha dit el Tribunal Constitucional després que el govern va complir amb el seu deure", i ha lamentat que, com que no es pot dur a terme, la Generalitat pretén fer "un procés de participació sense cap garantia democràtica".

"Tinguin la total i absoluta certesa que, com ja vaig fer quan es va impedir la celebració del referèndum il·legal, si hi ha la més mínima vulneració de la llei, acudirem als tribunals, i, fins i tot, tornarem a acudir al Tribunal Constitucional. Espanya és un país en què la llei es compleix", ha proclamat. Per al president espanyol, "no deixa de ser un drama" que mentre en les reunions de la UE es parla contínuament de més integració, "en algun lloc d'Europa hi ha alguns que estiguin intentant provocar un procés de sortida d'Europa i un viatge cap a l'edat mitjana".

Preguntat sobre quan estaria disposat a dialogar sobre la convocatòria d'una consulta amb garanties democràtiques, el president del govern de l'Estat ha dit que sempre que es compleixi la llei; és a dir, quan "qui vulgui fer-ho" presenti una proposta de reforma de la Constitució que digui que la sobirania no correspongui al poble espanyol i els ciutadans diguin si hi estan d'acord.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut