Artur Mas a la redacció del diari "Ara". (Foto: ACN)
Artur Mas a la redacció del diari "Ara". (Foto: ACN)
Barcelona

Mas creu que l'Estat mirarà d'enfonsar el 9-N perquè veu que "tot això va seriosament"

El president de la Generalitat, Artur Mas, respon al plantejament del govern espanyol d'impugnar el nou 9-N avisant que el TC no es podrà agafar a cap norma per invalidar-lo

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, entén que l'avís del govern espanyol valorant la possibilitat d'impugnar el procés participatiu del 9-N demostra que l'Estat veu que "tot això va seriosament".

"Fa 4 dies ens deien que era un succedani i ara no se'n riuen tant perquè veuen que tot això va seriosament, està agafant cos. Tenim milers de voluntaris i 942 ajuntaments. Veuen que va de debò i miren d'enfonsar-ho"

En una entrevista al diari "Ara", Mas ha defensat la plena legalitat del procés alternatiu a la consulta suspesa del 9-N i dubta que en cas que el govern espanyol l'impugni, el Tribunal Constitucional tingui cap argument per tombar-lo. Mas diu que el nou 9-N no depèn de cap norma i, aleshores, s'ha preguntat: "Què suspendran, els voluntaris, els ajuntaments?"

El president ha demanat que els ciutadans vagin a votar d'aquí a tres diumenges i, tot i que no ha volgut xifrar quina participació convertirà la votació en un èxit, sí que té clar que "el 9-N és el dia D de la democràcia".

Mas ha reconegut que el procés participatiu del nou 9-N no és la fórmula que hauria preferit, però ha anteposat el fet que sigui un procés "eficaç", per aquest motiu, no creu que quan el TC va suspendre la consulta fos el moment de "desobeir" i sí, en canvi, de trobar la manera de votar prou "seriosament", perquè "això té impacte", ha dit.

Però la suspensió de la consulta va esquerdar la ja famosa porcellana fina del consens polític entre els partits pro consulta. Diu Mas que va esforçar-se fins a l'últim moment per evitar l'esquerda sabent que el consens és una fortalesa. De tota manera, creu que el consens no s'ha trencat, però lamenta que a Catalunya hi hagi qui en lloc d'entendre que hi ha determinació per aconseguir l'objectiu que la gent voti el futur del país, estiguin més preocupats per l'estètica.

La reflexió venia a propòsit del paper galdós que molts sectors polítics i civils del país han atribuït als partits després de l'esquerda del consens. I Mas respon als que creuen que s'ha fet el ridícul amb una metàfora -en aquest cas, no marinera-.

"Això és un camp de mines. Qui les posa, les mines? L'estat espanyol. Nosaltres hem de trepitjar el camp i, de tant en tant, has de fer un saltiró. Qui et mira des de fora diu: mira quin saltiró que ha fet, quin ridícul. Però si no fas el saltiró, la mina t'explota sota. Això no s'entén a vegades i ens discutim sobre si aquest saltiró és prou estètic. Jo vull arribar sencer al final del camp de mines."

En referència a l'actitud del govern de Mariano Rajoy, Mas ha constatat un cop més que no s'ha fet cap oferta atractiva a Catalunya davant del procés que viu. Ha explicat, això sí, que de les 23 propostes que li va plantejar al president d'Espanya en l'última reunió oficial que van mantenir, només se n'ha respost una en matèria d'infraestructures ferroviàries.

"Si les eleccions són per canviar un govern, ja les farem quan toqui"

Pel que fa a un hipotètic avançament electoral, Mas ha insistit molt que, "si les eleccions són per canviar un govern" i no són plebiscitàries, prefereix esgotar la legislatura i fer-les "quan toqui". El president de la Generalitat ha posat èmfasi en el fet que avançar els comicis ha de servir per poder votar amb garanties sobre el dret a decidir.

"Les eleccions han de ser per fer el referèndum que no podem fer"

Aquest avançament electoral "no està ni parlat amb els partits, ni acordat, ni consensuat" perquè és una decisió que prendrà passat el procés participatiu del 9 de novembre. De fet, el president de la Generalitat ha explicat que ni tan sols té "decidit" si repetirà com a candidat.

Mas també ha elogiat el "sentit de país" del diputat de la CUP David Fernàndez i ha dit que li té "un respecte gran", tot i que ha evitat respondre si té més bona relació amb ell que amb el president d'Esquerra, Oriol Junqueras.

El president de la Generalitat no ha volgut pronosticar com acabarà el procés i, preguntat sobre si d'aquí a deu anys Catalunya serà independent, ha apuntat que hi ha "una opció real" de ser-ne.

Anar al contingut