Alícia Sánchez-Camacho a les jornades de les "Noves Generacions".
El PP ha canviat el discurs respecte al nou 9-N aquesta setmana.
Barcelona

El PP insisteix que no es permetrà un "succedani de consulta", mentre CiU i ICV retreuen l'actitud del govern espanyol

CiU i ICV retreuen l'actitud del govern espanyol i Duran avisa que seria un error impugnar el nou 9-N

RedaccióActualitzat

El Partit Popular ha endurit el to contra el nou 9-N. Divendres ho van deixar clar des de Madrid la vicepresidenta espanyola i des de Brussel·les el mateix Mariano Rajoy. A Catalunya, la líder dels populars, Alícia Sánchez-Camacho hi ha afegit el seu gra de sorra. Diu que el govern espanyol "no permetrà que s'enganyi els catalans amb un succedani de consulta".

Sánchez-Camacho certifica el canvi d'estratègia del govern espanyol en relació al procés participatiu del 9-N. Si inicialment el van menystenir, ara estudien com el poden recórrer i impedir, ja que consideren que la nova consulta és encara més antidemocràtica que no pas l'anterior.

Artur Mas responia en una entrevista al diari "Ara" que el PP corre ara perquè ho veu com una iniciativa seriosa. Aquest dissabte, l'anunci de Rajoy que estudia recórrer el procés participatiu al Constitucional ha provocat reaccions contràries de Convergència i d'Iniciativa, repartiment de culpes a dues bandes per part dels socialistes i el convenciment dels populars catalans que no es farà.

El PP, convençut

Des de la reunió intermunicipal del PP, la número dos del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, ha advertit a Artur Mas que ningú està per damunt de la llei. Cospedal ha demanat al president de la Generalitat que uneixi esforços i no creï problemes.

La líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha assegurat des de Santa Susanna, al Maresme, que el govern espanyol "no permetrà que s'enganyi els catalans amb un succedani de consulta".

Durant l'acte d'inauguració del VII Campus de les Noves Generacions del partit a la localitat del Maresme, Sánchez-Camacho ha manifestat que el president de la Generalitat, Artur Mas, "sap que està mort políticament".

"Estem en plena efervescència de 'Salvem el President Mas', tots van salvar el president amb la covardia d'ICV i l'ajuda d'ERC. ERC dóna suport amb la boca petita al fals 9N perquè saben que fracassarà"

Camacho també ha criticat durament CiU, a qui ha tittlat de "partit de la corrupció", i Esquerra, de qui diu que "el pitjor per a Catalunya seria una Catalunya governada per ERC".

Crítiques de CiU i ICV i avís de Duran

Convergència i Iniciativa han criticat l'actitud del govern espanyol. 

La cordinadora d'ICV, Dolors Camats, ha explicat a "L'entrevista" de Cataluya Informació que està plenament d'acord amb el president Mas que el govern espanyol tindrà dificultats per impugnar la consulta alternativa, perquè no hi ha cap resolució, ni decret per escrit que la convoqui. 

El president del grup de Convergència i Unió, Jordi Turull, afirma que veu el govern espanyol "desesperat per aturar una cosa que és absolutament normal al segle XXI". Turull aposta per "canviar de terreny de joc on ni l'àrbitre ni el "linier" són seus".

El president del comitè de govern d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, assegura que "seria un error" impugnar el procés participatiu del 9-N:


La unitat refeta

La unitat de les forces sobiranistes sobre el 9-N s'ha refet si més no fins al dia 10. Això inclou Iniciativa, que ha explicat que l'acord del  Pacte Nacional pel Dret a Decidir de convertir el dia en una jornada de mobilitzacions torna a garantir la unitat.

La líder ecosocialista continua pensant que la nova consulta no donarà un mandat polític, però sí que està satisfeta que hi hagi un compromís per compartir estratègies, des de la pluralitat.

Els ponts del PSC

Finalment, el PSC creu que tots els esforços polítics s'haurien de dedicar a l'acostament i no a l'allunyament entre els governs català i espanyol. 

Anar al contingut