Frankfurt

Com s'examinen els bancs europeus

Les proves de resistència de la banca europea es fan públiques aquest diumenge amb unes perspectives molt diferents de les de fa 3 anys

RedaccióActualitzat

Les proves de resistència de la banca europea, que es fan públiques aquest diumenge, inclouen el resultat de dos exàmens diferents.

Per una banda, una revisió de la qualitat dels actius (AQR) de les entitats, que es fa a partir del balanç de les entitats bancàries a 31 de desembre del 2013.
Per l'altra, un test d'estrès en dos escenaris diferents. Un avalua com respondrien els bancs si es complissin les previsions actuals sobre l'evolució econòmica. Un altre comprova com reaccionarien els bancs davant un empitjorament extrem de la crisi.

Per aprovar el test, els bancs han de tenir almenys un 8% del seu capital de més qualitat per aprovar en el primer escenari i un 5,5% en l'escenari més negatiu, que simula una caiguda del PIB europeu del 0,7 aquest any i de l'1,4 l'any que ve a la zona euro.

Els bancs ja coneixen els resultats des de dijous, però no serà fins aquest diumenge, a les 12 del migdia, que el Banc Central Europeu (BCE) publicarà les dades a la seva pàgina web. Mitja hora més tard, farà roda de premsa.

El BCE ha volgut descobrir les entranyes de la banca europea abans d'assumir-ne la supervisió a partir del 4 de novembre. Per no trobar-se amb sorpreses o amb forats que no s'havien detectat, ha posat a examen 130 entitats, 15 de les quals, espanyoles.

Les perspectives són molt diferents de les d'ara fa tres anys: en aquell moment van suspendre cinc entitats espanyoles. A falta de resultats oficials, tot apunta que ara les entitats espanyoles no suspendran i que hi haurà una desena d'entitats europees que no passaran la prova.

Els bancs que suspenguin hauran de presentar un pla de reestructuració les pròximes setmanes. Els resultats, però, es basen en les dades del 31 de desembre de l'any passat. I hi ha entitats que durant aquest any ja han anat fent els deures.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut