El superordinador Mare Nostrum.
El superordinador Mare Nostrum.
Barcelona

Un nou mètode computacional permet detectar de manera ràpida i precisa el canvis responsables dels tumors

Un nou mètode computacional fa possible la detecció ràpida, precisa i senzilla dels canvis genòmics responsables de l'aparició i la progressió dels tumors.

RedaccióActualitzat

Un nou mètode computacional permet analitzar, en poques hores, els canvis genètics en pacients de càncer. Detecta de manera senzilla, ràpida i precisa alteracions genètiques responsables de l'aparició i la progressió dels tumors.

S'ha anomenat Somatic Mutations Finder (buscador de mutacions somàtiques) o, abreujadament, SMUFIN.

El mètode s'ha dissenyat des del Barcelona Supercomputing Center i gràcies a la seva peça estrella, el Mare Nostrum, un dels ordinadors més potents del món, de la mà de l'equip de bioinformàtics liderat per David Torrents, biòleg molecular i expert en biologia computacional.

David Torrents ha explicat que l'SMUFIN permetrà, en el futur, els tractaments personalitzats: dissenyar fàrmacs específics per a cada pacient segons la mutació que tingui en el genoma. Es podran evitar, així, les teràpies agressives i generalitzades.

El nou sistema s'ha dissenyat en col·laboració amb els investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona, que ja l'han provat, amb èxit, als seus laboratoris.

L'SMUFIN es publica aquest diumenge a la revista científica internacional "Nature Biotechnology", però, de moment, el seu èxit es limita encara a la recerca en laboratori. Perquè tingui aplicacions clíniques en pacients, els investigadors són prudents i adverteixen que caldrà esperar uns cinc anys.

Anar al contingut