Barcelona

Cinquè any consecutiu que cau la natalitat a Catalunya

La natalitat ha tornat a caure, per cinquè any consecutiu a Catalunya

RedaccióActualitzat

L'any passat va tornar a caure la natalitat a Catalunya. Va baixar un 7,3%. S'acumulen d'aquesta manera cinc anys consecutius de baixades, que situen el país a la cua d'Europa en nombre de naixements, segons l'Institut d'Estadística.

L'any passat van néixer 71.493 criatures, 5.605 menys que l'any anterior. Les dones catalanes tenen cada vegada menys fills (de mitjana 1,33), 6 dècimes menys que l'any anterior i lluny d'altres països com França i Irlanda, on s'arriba als dos fills per dona. Segons l'Idescat, també cal tenir en compte que hi ha menys dones fèrtils, perquè moltes són de la generació dels 80, quan es va començar a reduir la natalitat, i sobretot la baixada de les dones estrangeres.

Les dades de l'Idescat indiquen que entre els naixements de mares estrangeres hi ha un clar predomini de fills de mares marroquines (6.222 naixements), seguides pels de mares romaneses (1.323), xineses (909), bolivianes (863), pakistanesos (710), equatorianes (684) i colombianes (531). Per zones, on més baixa la natalitat és a les comarques centrals, al Penedès i al Camp de Tarragona.

Marc i Martina

Marc continua sent el nom més posat als nens que neixen a Catalunya, però Martina ha desplaçat Júlia del primer lloc pel que fa a les nenes, segons Idescat. Els noms més freqüents dels nadons del 2013 són curts, sovint monosíl·labs, i molts d'ells amb la mateixa sonoritat en català i castellà.

Entre els nens, després de Marc figuren per aquest ordre els noms de Pol, Biel, Àlex, Èric i Pau. Entre les nenes, després de Martina i Júlia (que ocupava el primer lloc el 2012), hi ha els de Laia, Paula, Maria i Carla.

El nom de Marc és el més usual en tots els àmbits territorials, excepte a les comarques centrals, on el nom de nen més posat és Martí, exactament igual que l'any 2012. Pel que fa a nenes, Martina és el més habitual en l'àmbit Metropolità, al Camp de Tarragona, a les comarques centrals i el Penedès. Júlia ho és a les comarques de Girona, Paula a les Terres de l'Ebre, Carla a les de Lleida i Aina a l'Alt Pirineu i la Vall d'Aran.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut