Capses de medicaments.
La xarxa venia fàrmacs per a l'exportació amb receptes falsificades. (Foto: ACN)
Saragossa

Una trentena de detinguts en una operació contra la principal xarxa de tràfic de medicaments

Detenen 30 persones que venien fàrmacs per a l'exportació amb receptes falsificades a Catalunya, l'Aragó, el País Valencià i Andalusia

RedaccióActualitzat

La Guàrdia Civil ha desmantellat la principal xarxa de tràfic il·lícit de medicaments per a l'exportació. Durant l'operació, anomenada "Convector", s'ha detingut una trentena de persones i s'han imputat càrrecs a dues més. També s'han fet una vintena d'escorcolls en farmàcies, domicilis i magatzems de distribució de Saragossa, Barcelona, Granada, Terol, Màlaga i València.

L'operació va començar a l'Aragó, on s'han intervingut 123.000 envasos de medicaments per un valor de més d'1,4 milions d'euros. La xarxa obtenia fàrmacs amb receptes falses per vendre'ls després a l'estranger a preus molt superiors. Les farmàcies implicades rebien dels magatzems el llistat dels medicaments que havien d'aconseguir i els derivaven a un altre magatzem, camuflant aquestes vendes a través de diferents procediments, com ara fer-los passar per productes de parafarmàcia o ortopèdia.

En algunes ocasions, la xarxa també utilitzava intermediaris que compraven els fàrmacs i els portaven directament als magatzems. Els integrants del grup havien arribat a obtenir uns beneficis de més del 800% del preu de venda a l'Estat. De moment hi ha catorze farmàcies i set magatzems implicats en la trama delictiva, un d'ells a Santa Coloma de Gramenet, al Barcelonès, i l'altra a Granada. També s'ha detingut l'encarregat de captar als farmacèutics i facilitar els contactes necessaris per desviar els medicaments del canal legal, que viu a Tortosa, al Baix Ebre.

Els agents han escorcollat oficines de farmàcia de Saragossa i han localitzat tres magatzems majoristes de medicaments a Granada i Màlaga. Aquests magatzems utilitzaven diferents procediments per justificar la sortida dels fàrmacs. Aquesta xarxa venia aquests medicaments a països de la Unió Europea com Alemanya, el Regne Unit, Bèlgica, Dinamarca, Holanda, Àustria i Grècia, així com també a altres països.

Anar al contingut