Pròxim Orient

Israel reobre parcialment l'Esplanada de les Mesquites després de l'intent d'assassinat d'un rabí

Com ja és norma en les darreres setmanes, només hi poden accedir per resar els majors de 50 anys

RedaccióActualitzat

La policia d'Israel ha reobert a la pregària musulmana l'Esplanada de les Mesquites, tercer lloc més sagrat de l'islam, i ha reforçat la seguretat en tot el perímetre del barri vell de Jerusalem davant la tensió que viu la ciutat.

Com ja és norma des de fa unes setmanes, només els majors de 50 anys podran accedir a la mesquita d'Al-Aqsa per fer la pregària comunitària dels divendres. Per això, s'espera que milers de musulmans més la segueixin des del carrer, darrere les tanques que des de primera hora del matí barren el pas a les portes i muralles de la ciutadella.

Les autoritats israelianes van decidir tancar l'accés a l'Esplanada de les Mesquites després que les unitats especials de la policia israeliana van matar a trets el palestí Moataz Hejazi, l'home que presumptament va ferir de gravetat Tehuda Glick, un rabí ultraortodox que va ser tirotejat dimecres al vespre a Jerusalem. Glick lluitava perquè els jueus també poguessin entrar a resar al recinte sagrat.

Un tancament inèdit

El tancament de l'Esplanada de les Mesquites no passava des de feia 40 anys i ha provocat la indignació de la població palestina en ser un lloc sagrat per als musulmans. El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, ho va qualificar de declaració de guerra.

Després d'un intercanvi de trets amb la policia, el cos de Moataz Hejazi, de 32 anys, ha quedat estirat a terra en un terrat d'una casa del barri d'Abu Tor de Jerusalem. L'habitatge havia estat rodejat per la policia, que perseguia el sospitós. Segons un portaveu policial, l'home ha començat a disparar i els agents han respost al foc i l'han mort.

Hamas afirma que el jove palestí s'havia passat 10 anys en una presó israeliana per delictes relacionats amb la seguretat. Ell seria l'autor de l'intent d'assassinat de Tehuda Glick, que defensa que els jueus també puguin entrar a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, cosa que els musulmans consideren una provocació. De fet, Glick, de nacionalitat nord-americana, va rebre tres trets als voltants d'un centre de conferències, quan s'estava fent un acte per promoure l'accés dels jueus a aquest lloc sagrat pels musulmans.

L'Esplanada de les Mesquites està administrada per Jordània i són líders religiosos musulmans els que en fan la gestió. Israel té cura de la seguretat. Els jueus poden visitar el recinte, però no hi poden resar.

La tensió en els últims dies ha augmentat a Jerusalem, amb enfrontaments entre israelians i palestins. Un dels motius és l'increment dels assentaments en barris àrabs de la ciutat i l'entrada cada cop més multitudinària de jueus a l'Esplanada.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut