Ouagadougou

Burkina Faso decreta l'estat de setge per les protestes ciutadanes i dissol el govern

La tensió, la mobilització i les protestes continuen al país i el president ha anunciat que el general Gilbert Diendere serà l'encarregat de restablir l'ordre

RedaccióActualitzat

El president de Burkina Faso, Blaise Compaoré, ha decretat aquest dijous l'estat de setge al país i ha dissolt el govern, després d'una massiva i violenta protesta ciutadana en contra de la reforma constitucional impulsada pel cap d'estat amb l'objectiu d'allargar el seu mandat. Compaoré, que ha pres aquesta decisió després de reunir-se amb el consell de ministres, ha assenyalat que està disposat a negociar amb l'oposició.

Compaoré ha anunciat que el general Gilbert Diendere serà l'encarregat de restablir l'ordre al país. Després d'aquest anunci, el general ha informat que l'Assemblea Nacional queda dissolta i ha dit que es crearà un "òrgan de transició" per garantir un retorn a la normalitat en el termini d'un any. Diendere ha decretat el toc de queda a tot el país des de les set del vespre fins a les sis de la matinada.

Aturada l'esmena constitucional

La tensió, la mobilització i les protestes continuen al país i, aquest dijous, la violència ha arribat fins a l'edifici del Parlament, que un grup de manifestants ha incendiat parcialment. En els disturbis, també s'han assaltat les seus de la televisió i la ràdio públiques, que han hagut de tallar les emissions, i hi ha hagut saquejos a diverses botigues de la capital, Ouagadougou. Després, els manifestants han incendiat les residències d'algunes ministres i s'han dirigit cap al Palau presidencial, on la policia els ha dispersat disparant trets.

Arran d'aquestes protestes, el govern de Burkina Faso ha anul·lat la votació de l'esmena per reformar la Constitució i ha fet una crida "a la calma i la contenció". El líder de l'oposició, Zéphirin Diabré, ha dit que als carrers ja hi ha "una desena de morts" i que el president "ha perdut tota legitimitat i ha d'actuar en conseqüència".

Compaoré presideix el país des de l'any 1987, quan va liderar un cop d'estat. De fet, les protestes al país van començar fa dos dies, quan milers de persones van manifestar-se pels carrers d'Ouagadougou, cridant "Amb 27 anys n'hi ha prou", en referència al temps que fa que és al capdavant del país.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut