Madrid

El govern espanyol acorda impugnar el procés del 9-N davant el Tribunal Constitucional

La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ho argumenta dient que "en essencial és el mateix" que la consulta suspesa

El govern espanyol entén que el procés no té cap garantia democràtica i que els organitzadors no són neutrals

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres d'aquest divendres ha decidit, com es preveia després del dictamen del Consell d'Estat, impugnar la consulta alternativa que la Generalitat impulsa de cara al 9 de novembre. L'executiu de Mariano Rajoy havia demanat al Consell d'Estat l'informe corresponent per decidir la impugnació i, aquest dijous, l'òrgan consultiu va aprovar per unanimitat el dictamen que avala que es pugui fer.

L'acord dels ministres passa per demanar al Constitucional que impugni les actuacions de la Generalitat per a la convocatòria d'una consulta denominada "procés de participació" i suspengui aquestes actuacions del govern català. La vicepresidenta s'ha referit al nou 9-N en tot moment com a "consulta" i això li ha servit per fer l'analogia entre l'alternativa plantejada pel president Mas un cop el TC va suspendre la consulta, i la consulta originària convocada per decret i emparada en la llei de consultes.

El govern central creu que el nom no fa la cosa i que consulta i alternativa "en essencial són el mateix". Argumenta que no té cap base legal ni les mínimes garanties democràtiques pel fet que el procés "no té cens, ni administració electoral i està pilotat per qui defensa un resultat concret".

També s'ha referit als voluntaris com un element de distorsió democràtica perquè diu que el seu objectiu és que la Generalitat "eludeixi les seves responsabilitats i les delegui en particulars o en funcionaris". La vicepresidenta denuncia que els voluntaris no siguin neutrals i que els hagi "captat i instruït" la Generalitat i que tinguin la paella pel mànec del procés de participació perquè s'encarreguen des de registrar els participants fins al recompte de les paperetes i la proclamació dels resultats. A més, apunta: 

"Tots sabem que a determinats funcionaris com ara als directors d'instituts se'ls ha demanat obligacions addicionals i els han dit 'vingui voluntari però faci-ho'."

Sáenz de Santamaría també deixa clar que l'acord del Consell de Ministres respon a l'obligació del govern de "vetllar pel compliment de la llei, la integritat de la democràcia i els interessos dels ciutadans", així com a la intenció d'evitar "un frau als ciutadans i un frau de llei". Per tot això, ha avisat el president de la Generalitat que sigui molt consicent que està vulnerant drets dels ciutadans.

Els fonaments jurídics que avala l'acord del govern central són els que ja avisava el Consell d'Estat i que passen pel fet que s'intenta fer un referèndum encobert i que l'objecte de la consulta sobrepassa "de forma palmària" les competències de la Generalitat. El recurs d'inconstitucionalitat es presenta aquest mateix divendres davant al TC.

En el torn de preguntes dels periodistes algú li ha plantejat per què el govern central no tanca l'aixeta del finançament a Catalunya davant el fet que gasta diners a un procés que al seu parer és il·legal. La vicepresidenta ha respost així: 

No tanquem l'aixeta a la Generalitat perquè ja ha perjudicat prou els interessos dels catalans i només faltaria que ara el govern central agreugés la situació. 

Tampoc veu legítims els marcs legals preexistents que sostenten el procés del 9-N perquè no poden substituir una competència que seria pròpia de la Constitució i no d'una norma de rang inferior i que tot el procés pretén emmotllar el poble de Catalunya cap a un determinat resultat.

Dimarts que ve hi ha ple del Tribunal Constitucional; Mariano Rajoy dóna per fet que admetrà a tràmit el recurs del govern espanyol i que, per tant, suspendrà el nou 9-N.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut