El ministre d'Energia rus, Aleksander Novak, dóna la mà al seu homòleg ucraïnès, Iuri Prodan (a la dreta), un cop segellat l'acord a Bruss…
El ministre d'Energia rus, Aleksander Novak, dóna la mà al seu homòleg ucraïnès, Iuri Prodan (a la dreta), un cop segellat l'acord a Brussel·les. (Foto. Reuters)
Brussel·les

Rússia garanteix el subministrament de gas a Ucraïna aquest hivern

Kíev, Moscou i Brussel·les arriben a un acord que posa fi a la guerra del gas, originada pel conflicte ucraïnès

RedaccióActualitzat

Acord a Brussel·les entre Rússia, Ucraïna i la Unió Europea per assegurar el subministrament de gas aquest hivern. L'acord d'aquest dijous al vespre, després de dos dies d'intenses negociacions, està fixat en tres documents: un compromís a tres bandes, que inclou els detalls sobre els volums i preus del gas rus fins al març de l'any que ve; un de bilateral entre Rússia i Ucraïna, que actualitza el contracte que ja tenien per a la importació de gas, i un altre entre Europa i Ucraïna per finançar aquest país.

Ucraïna haurà de pagar abans de final d'any 3.100 milions d'euros a Rússia. Moscou abaixarà un 20% el preu del gas i la Unió Europea estudiarà la petició de Kíev d'un crèdit de 2.000 milions d'euros per poder pagar el gas rus.

El president sortint de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, celebrava l'entesa: "No hi pot haver millor manera d'acabar el meu mandat que anunciant un acord molt important entre Ucraïna i Rússia, un acord en què la Comissió Europea hi ha contribuït amb un esforç molt important i decidit." Barroso ha dit que el pacte "és un pas important per a la seguretat energètica en el continent europeu. No hi ha motius perquè els ciutadans a Europa passin fred aquest hivern." El polític portuguès espera que el pacte "contribueixi a augmentar la confiança entre Moscou i Kíev, que és fonamental per aplicar els acords de Minsk" d'alto el foc a l'est d'Ucraïna.

 

 

Anar al contingut