San Francisco

Brittany Maynard es replanteja la data triada per suïcidar-se

La jove, que ha reobert el debat als EUA al voltant de la mort digna, obre la porta en un vídeo a posposar la data escollida, l'1 de novembre

RedaccióActualitzat

La jove de 29 anys que pateix un càncer de cervell en fase terminal i que va anunciar que l'1 de novembre es trauria la vida en un suïcidi assistit està sospesant posposar la data. Brittany Maynard, que ha reobert el debat als Estats Units al voltant de la mort digna, ha publicat un nou vídeo on afirma: "Si arriba el 2 de novembre i m'he mort, espero que la meva família continuï sentint-se orgullosa de mi per les decisions que he pres. I, si continuo estant viva, sé que tirarem endavant com una família per amor, i que aquesta decisió arribarà després."

Enfrontada a la decisió més difícil de la seva vida, Brittany Maynard creu que encara no és el moment. "Encara em sento prou bé, encara tinc prou alegria, encara ric i somric amb la meva família i amb els meus amics, així que crec que aquest no és el moment adequat", explica. Tot i això, diu que aquest dia arribarà perquè sent que cada setmana està més malalta.

El vídeo l'ha publicat a Youtube, com l'anterior, dins el canal de l'organització Compassion&Choices, amb la qual Maynard, que també ha creat el Fons Brittany Maynard, hi col·labora. Vol explicar el seu cas per impulsar les lleis de la mort digna als EUA. Ara, el suïcidi assistís és legal només en cinc estats del país. Per això, ella, resident a Oakland, a Califòrnia, es va traslladar juntament amb la seva família al veí estat d'Oregon, que sí que el permet.

"Quan la gent em critica perquè no espero més temps o perquè no faig el que ells han decidit que és millor per a mi, em fa mal. Perquè jo m'arrisco cada dia, cada dia al matí en llevar-me", diu.

Maynard confronta diàriament les ganes que té de viure una vida que encara valgui la pena de ser viscuda, amb la decisió de no deixar que els últims dies de la seva vida estiguin marcats pel dolor i el sofriment.

"El pitjor que em pot passar és que espero massa per intentar aprofitar cada dia", explica la jove, a qui el mes de gener van diagnosticar un greu tumor cerebral que avançava ràpidament. Li van dir que només li quedaven uns mesos de vida i que, tal com es desenvoluparia la malaltia, li causaria un gran i prolongat dolor abans d'acabar amb la seva vida.

Aleshores, la jove, que feia només un any que s'havia casat, va decidir traslladar-se ella juntament amb tota la seva família a Oregon, on la llei li ha permès que els metges li donessin un fàrmac que acabarà amb la seva vida sense causar-li dolor si ella decideix ingerir-lo.

Amb la veu tremolosa, Maynard explica en el vídeo que el moment més dur de la malaltia va arribar fa dues setmanes, quan li va costar reconèixer el seu marit. I afegeix que se sent deformada pels medicaments que es pren, que li han fet guanyar més de deu quilos en poc temps.

Fa només uns dies, amb la seva família, la Brittany va complir l'últim desig que havia expressat que volia fer abans de morir: visitar el Grand Canyon del Colorado. Però, de moment, el fàrmac continua desat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut