Els panellets de pinyons, els preferits de la castanyada. (Foto: ACN)
Els panellets de pinyons, els preferits de la castanyada. (Foto: ACN)
Barcelona

Previsions de venda de 920 tones de panellets aquesta castanyada

És la previsió de vendes per aquesta castanyada

RedaccióActualitzat

L'últim dia d'octubre -malgrat que el temps sembli de setembre- porta, un any més, la castanyada. S'espera que aquest any les vendes de panellets pugin una mica respecte al 2013, aprofitant que la festa es troba en ple cap de setmana. Els pastissers de Catalunya preveuen vendre unes 920 tones de panellets, dels quals segueix sent l'estrella el de pinyons. Es calcula que les famílies es gastin uns 25 euros de mitjana en panellets, sobretot en safates de mig quilo.

Elies Miró, president del Gremi de Pastissers de Barcelona, afirma que en els darrers anys s'ha donat un canvi de tendència: clients que havien decidit comprar els panellets a les grans superfícies ara estan tornant a les pastisseries tradicionals. Tot i que pel que fa als sabors dels dolços s'intenta innovar amb gustos com la cirera, el cafè, el mojito o fruites exòtiques, els més típics encara s'imposen. Miró ha aprofitat "la posició de país tan ferma que s'està vivint" per "reivindicar les tradicions catalanes i el retorn dels costums gastronòmics", lamentant la creixent popularitat de la festa nord-americana de Halloween.

D'altra banda, i tot i la calor, l'Associació Gremial d'Empresaris Majoristes de Fruites i Hortalisses de Barcelona preveu comercialitzar més de 1.000 tones de castanyes, xifra que suposaria un lleuger increment respecte a l'any passat, que se'n van vendre 948. Els majoristes de Mercabarna afirmen que l'alta qualitat del producte i els preus estables ajudaran la campanya de tardor. Aquest any, a més, s'hi suma un nou factor: l'exportació de castanyes. També es preveu una campanya positiva per als moniatos, que fins ara tenien una comercialització molt limitada a l'època de tardor, però ara la seva tendència de consum ha variat amb els hàbits alimentaris de la població sud-americana que viu a Catalunya i que en consumeix tot l'any.

La presència de parades de castanyes i moniatos es manté arreu: per exemple, enguany es podran trobar una trentena de parades als carrers de Barcelona, una més que l'any passat. Per districtes, hi haurà vuit parades a Ciutat Vella, set a l'Eixample, cinc a Sants-Montjuïc, tres a Sarrià-Sant Gervasi, dues a Gràcia, dues a Nou Barris, dues a Sant Andreu, una a Horta-Guinardó, una a Nou Barris i una a Sant Martí.

Anar al contingut