Resultats del baròmetre del CEO sobre la independència de Catalunya.
Resultats del baròmetre del CEO sobre la independència de Catalunya.
Barcelona

El CEO preveu un suport del 49,4% a l'opció "sí-sí" en una consulta sobre la independència

El segon baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió assegura el "sorpasso" al Parlament i confirma que ERC seria la força més votada.

RedaccióActualitzat

El Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha publicat els resultats del segon baròmetre d'opinió pública del 2014. Hi havia dos interrogants en aquesta onada: la intenció de vot dels catalans i la seva posició davant la independència.

En la primera qüestió, el CEO creu que el suport a la independència s'imposaria davant la pregunta plantejada pel 9-N. Així, l'opció "sí-sí" seria l'escollida per un 49,4% dels catalans. Mentre que els que es decanten pel "no" serien menys de la meitat, un 19,7%. Per la seva banda, l'opció "sí-no", obtindria el 12,6% dels vots emesos. El 13,9% s'abstindria o encara no sap què votaria. La resta votaria en blanc o nul.

Els principals motius que porten els enquestats a optar pel "sí-sí" són la "capacitat i desig d'autogestió econòmica" i el fet que creuen que "Catalunya milloraria (més prosperitat, llibertat...). La majoria dels nous independentistes, aquells que s'han afegit al gruix de votants del "sí-sí", expliquen que el motiu que els ha dut a fermar-se amb aquesta posició és "l'actitud o els comentaris del govern central cap a Catalunya".

"Sorpasso"

Pel que fa a la intenció de vot en unes eleccions al Parlament, ERC guanyaria amb 38 o 39 escons i CiU es quedaria amb 32 o 33.

Les enquestes van començar amb la impugnació del TC

L'enquesta s'ha fet agafant una mostra de 2.000 persones majors de 18 anys. Les preguntes han estat presencials, trucant a la porta de casa, i es van fer entre el 29 de setembre i el 23 d'octubre.

El 29 de setembre coincideix amb la data que el Tribunal Constitucional va suspendre cautelarment el decret de convocatòria del 9-N i la llei de consultes. Durant tot el període d'enquestes presencials, els principals episodis polítics han estat el procés participatiu del 9-N com a alternativa plantejada pel president Artur Mas a la consulta i la consegüent esquerda a la unitat dels partits pro consulta.

El primer anunci del govern central no descartant impugnar aquest procés participatiu va ser en el Consell de Ministres del passat 23 d'octubre, el dia que acabaven les enquestes del CEO per elaborar aquest baròmetre.

Anar al contingut