Ouagadougou

Isaac Zida lidera la junta militar que substitueix el president Compaoré a Burkina Faso

El número dos de la guàrdia presidencial, Isaac Zida, s'autoproclama cap d'Estat a Burkina Faso poc després de la fugida de Blaise Compaoré

RedaccióActualitzat

L'exèrcit de Burkina Faso ha resolt la disputa entre les faccions militars que es disputaven el poder després de la dimissió i fugida del president Blaise Campaoré. L'Estat major ha exclòs el general Honoré Traoré, que ahir s'havia autoproclamant cap d'estat, i ha escollit el tinent coronel de la guàrdia presidencial Isaac Zida. Tots dos són pròxims als president dimitit.

L'oposició ha anunciat el seu rebuig a la junta militar i ha anunciat més mobilitzacions per accelerar la convocatòria d'eleccions.

Mentrestant, el president dimissionari ha difós un comunicat en els mitjans locals de Burkina on diu que accepta ser el "cap de turc de la unió nacional".  Compaoré ha dit des de Costa d'Ivori que perdona els que l'han traït i que accepta totes les "vexacions" que els ciutadans de Burkina Faso creguin que mereix.

El dimitit president Blaise Compaoré hauria creuat la frontera amb Costa d'Ivori en un comboi militar i es troba en un lloc segur a la capital, allotjat pel seu aliat, el president Alassane Ouattara. Compaoré va presentar divendres la dimissió després de 27 anys al poder. L'anunci de la caiguda de Compaoré l'ha fet un coronel de la guàrdia presidencial als opositors que es manifestaven al carrer.

Protesta ciutadana

El fins ara president del país africà va decretar dijous l'estat de setge al país i va dissoldre el govern, després d'una massiva i violenta protesta ciutadana en contra de la reforma constitucional impulsada pel cap d'estat amb l'objectiu d'allargar el seu mandat. Milers d'opositors s'havien concentrat al centre de la capital, Ouagadougou, per expressar la seva alegria per la dimissió del president.

Blaise Compaoré abandona el poder per permetre l'organització d'eleccions en el termini de tres mesos, segons una declaració que va llegir a la televisió del país. "Jo declaro que el poder queda vacant perquè s'organitzin eleccions justes i democràtiques d'aquí 90 dies, ha afirmat el mandatari, que ha justificat la seva decisió per "la degradada situació sociopolítica i l'amenaça de divisió dins del nostre exèrcit".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut