Nairobi

La Creu Roja comptabilitza un miler de morts i més de 300.000 desplaçats a Kènia

Més de 1.000 persones han mort i 304.000 han hagut de marxar de casa seva arran de la violència a Kènia, desencadenada pels resultats electorals del desembre, segons ha denunciat la Creu Roja local. El portaveu de la institució ha reconegut que la xifra de desplaçats pot ser més elevada, ja que no inclou els desplaçats dels últims dies. Paral·lelament, representants del govern i l'oposició aborden la qüestió de la sortida del poder, en les negociacions per solucionar la crisi política que afecta el país.

Actualitzat

La crisi humanitària a Kènia, país fins ara acostumat a acollir refugiats de països veïns en conflicte, com Somàlia, el Sudan i Etiòpia, ha arribat a xifres molt elevades, segons ha comptabilitzat la Creu Roja en aquest país, que parla de més d'un miler de morts i més de 300.000 desplaçats.

Els greus enfrontaments interètnics desencadenats per la crisi política iniciada després de la reelecció del president Mwai Kibaki suposa una de les etapes més fosques de Kènia des de la seva independència del Regne Unit, fa 44 anys. Segons explica el portaveu de la Creu Roja, gran part dels morts són producte d'assassinats ètnics i enfrontaments per raons polítiques contra manifestants.

Els desplaçats comptabilitzats per la Creu Roja no inclouen els dels últims dies de manera que, molt probablement, la xifra de 304.000 fugides forçoses es queda curta.

Mentrestant, les dues parts implicades en el conflicte polític han acordat, amb la mediació internacional, fer passos per ajudar els desplaçats, i han recomanat crear una comissió per la veritat, la justícia i la reconciliació.

Anar al contingut