Barcelona

El Tribunal Constitucional suspèn per unanimitat el nou 9-N i tots els seus preparatius

L'alt tribunal admet a tràmit el recurs d'impugnació del govern espanyol

La suspensió és provisional i no suposa cap pronunciament sobre el fons

El TC no accepta la demanda de la Generalitat per no frenar la consulta alternativa

L'alt tribunal, però, no fa cap advertiment al president Mas

RedaccióActualitzat

El Tribunal Constitucional ha suspès cautelarment per unanimitat la consulta sobiranista alternativa convocada per al 9-N i tots els seus preparatius després d'admetre a tràmit el recurs d'impugnació del govern espanyol. Una suspensió, dictamina, vigent des del passat 31 d'octubre, quan, precisament, ho va sol·licitar l'executiu de Mariano Rajoy.

L'admissió a tràmit suposa la suspensió automàtica de tots els actes per celebrar el procés participatiu, però cap pronunciament sobre el fons de la qüestió. Per tant, haurà de decidir pròximament si allarga la suspensió temporal abans d'un termini de cinc mesos o aixeca la suspensió.

L'alt tribunal, però, no ha fet cap advertiment al president Artur Mas ni ha acceptat l'escrit presentat per la Generalitat per sol·licitar que no es frenés la consulta alternativa. El govern català considerava que la segona impugnació de l'executiu de Rajoy suposa un abús de poder i de dret perquè, si la tesi del govern espanyol és que el nou 9-N és una continuïtat del primer, hauria d'haver presentat un incident d'execució, i no un nou recurs d'impugnació. Abans de la reunió, l'alt tribunal ja havia qualificat d'"estrany jurídicament" el document de la Generalitat.

Què al·lega el govern espanyol?

El govern espanyol considera que totes les actuacions de la Generalitat per organitzar el nou 9-N tenen "efectes jurídics i transcendència externa". Per exemple, el recurs recull que el web "participa2014.cat" té efectes jurídics idèntics als d'una convocatòria ordinària perquè procedeix de la Generalitat. Afegeix que hi ha un vídeo del president Mas que assumeix la convocatòria -i adjunta també al recurs vídeos de la vicepresidenta, Joana Ortega, i del conseller portaveu, Francesc Homs.

A més, conclou que es delimita qui està cridat a participar, es fixa una data, una hora i un lloc de convocatòria, s'estableixen unes preguntes de manera tancada i s'organitza una administració electoral jerarquitzada. Això, juntament amb la petició als mitjans de comunicació d'incloure publicitat gratuïta, dóna arguments a l'estat espanyol -recull el recurs- per considerar el nou 9-N un autèntic referèndum.

Es tracta de la segona vegada que els membres del Constitucional accepten per unanimitat suspendre els actes del 9-N. A finals de setembre, el TC va decidir la suspensió de la llei catalana de consultes i la convocatòria del 9-N, cosa que també va suposar la paralització automàtica i cautelar de la consulta.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut