Barcelona

Els pro consulta s'uneixen per denunciar Madrid davant les instàncies internacionals

Al Parlament, i amb tota la solemnitat, avui els partits que donen suport al procés i en nom de tots els seus càrrec electes han firmat una "carta denúncia" per fer-la arribar a instàncies internacionals.

RedaccióActualitzat

Les forces catalanes pro consulta han denunciat en un manifest adreçat a les institucions internacionals el paper del govern espanyol en relació amb el 9-N. En el manifest que s'ha presentat i signat aquest dimecres al Parlament han demanat que els organismes internacionals actuïn per garantir que els catalans puguin decidir democràticament.

L'acte l'ha obert la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, amb una crida a la participació aquest diumenge: "El poble de Catalunya ha de sortir a votar". Posteriorment diverses persones han fet la lectura del document en diverses llengües. Entre ells, un de conegut, l'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras, que ha estat l'encarregat de llegir-lo en alemany.

Poc després, electes de cada àmbit -Parlament Europeu, Senat, món local i diputats dels grups pro consulta al Parlament- han pres la paraula. Però, si Iniciativa va ser la gran absent en l'acte de signatura del decret de convocatòria, aquest dimecres, els qui no han acudit a l'acte han estat els representants de la CUP.

El primer a parlar ha estat Ernest Margall, eurodiputat d'ERC-NeCat, que ho ha fet en nom dels europarlamentaris de CiU, ERC i ICV-EUiA. Adreçant-se a Brussel·les i Estrasburg, Maragall ha dit: "La nostra llengua és el català, però el nostre llenguatge és completament europeu", i ha subratllat que els catalans es faran sentir a Europa per poder decidir sobre el seu futur. "Aquest no és un acte de queixa, sinó de reivindicació serena", ha indicat, tot recordant el llarg camí recorregut pels catalans per reclamar els seus drets.

Per part dels senadors i diputats al Congrés ha parlat Jordi Guillot (ICV-EUiA), que ha recordat tots els cops de porta rebuts des de l'inici del procés i ha conclòs: "Que ningú s'enganyi, més aviat que tard votarem".

I des del món local, Miquel Buch, president del Consell de Governs Locals, ha exposat: "Ens volen callats, ens volen sotmesos, lligats i amb la boca tancada, i avui diem que no". Buch ha proclamat més endavant: "Una democràcia sense llibertat d'expressió i sense vot és morta. I nosaltres a Catalunya no volem una democràcia morta".

Per part d'ICV-EuiA, Dolors Camats, s'ha queixat que des del govern espanyol s'usi la llei i el Tribunal Constitucional "com a escuts" i ha reiterat: "No estem davant d'un problema legal o jurídic, sinó polític, i això és el que fem: esgotar les vies". I Oriol Junqueras, d'ERC, ha proclamat: "Estem aquí (al Parlament) i el 9-N estarem al carrer, perquè volem que Catalunya sigui una república".

Finalment, Jordi Turull, per part de CiU, ha recordat casos com l'intent de suspensió al jutge Santiago Vidal, la censura a la presentació a Utrecht de "Victus" a Sánchez Piñol o la no renovació de la seva beca a Clara Ponsati. Tot això, abans de concloure: "Diumenge votar és guanyar", "aquesta batalla la guanyarem, som masses i estem del tot compromesos". I recordant que la Ciutadella, on ara hi ha edificat el Parlament, va ser usada per a la repressió dels catalans, ha assegurat: "Davant aquest mur d'intolerància nosaltres edificarem la nostra llibertat".

La presentació del document a la cambra catalana es produeix l'endemà de la suspensió del nou 9-N per part del TC i de la confirmació per part del govern català que es tirarà endavant igualment i "amb totes les conseqüències".

Per revestir el document de transcendència institucional, l'han firmarat alcaldes, parlamentaris europeus, diputats a les Corts de Madrid i parlamentaris catalans. Finalment, els ciutadans també ho podran fer diumenge que ve als locals de participació, on també firmaran els càrrecs de la CUP.

El text ha tirat endavant a proposta d'Iniciativa per Catalunya-Verds, amb la col·laboració de l'ANC i d'Òmnium Cultural.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut