Què faran els Mossos i la Policia Nacional el 9-N?

No hi ha una posició unànime entre els principals sindicats de les policies sobre el seu paper diumenge davant del procés participatiu

RedaccióActualitzat

Amb la suspensió per unanimitat del TC del nou 9-N i l'afirmació del govern que mantindran el procés participatiu "amb totes les conseqüències", hi ha una pregunta que ara sembla inevitable fer-se: què faran les policies el 9-N?

Després de parlar amb els portaveus dels sindicats majoritaris dels Mossos i de la Policia Nacional espanyola, és clar que no hi ha una posició unànime. Els primers demanen ordres clares de cara a diumenge, i els segons ja es veuen abocats a enfrontar-se als ciutadans si les votacions són il·legals.

El portaveu del Sindicat Autònom de la Policia, Valentí Anadón, ha reclamat que el govern català doni urgentment ordres als Mossos sobre què han de fer diumenge. En declaracions a Catalunya Ràdio, Anadón ha afirmat que ells no han de ser instrument en un debat polític.

"No consentirem que facin una instrumentalització del cos. Per això és molt important que no es traspassi aquesta responsabilitat de decidir què és legal i què no és legal als Mossos d'Esquadra. I exigim al govern de la Generalitat i a la Conselleria d'Interior que donin aquestes ordres de seguida, de manera clara, concisa i entenedora", ha conclòs.

En canvi, Javier Estévez, portaveu del Sindicat Unificat de Policia, majoritari a la Policia Nacional, considera que el govern espanyol hauria d'obligar el govern català a suspendre les votacions. Si s'acaba votant, Estévez dóna per descomptat que hauran d'actuar.

"Haurien d'emprendre's accions legals contra aquells responsables que continuïn promovent-la, o incitant els ciutadans, o no fent el que és a les seves mans perquè no arribi a realitzar-se de forma il·legal. I si no es prenen aquestes mesures, ens veurem abocats al 9-N per irresponsabilitat política d'uns i inoperància judicial i governativa d'uns altres a un no desitjat enfrontament entre ciutadans i forces i cossos de seguretat de l'Estat", ha considerat.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut