Baròmetre en estimació de vot del CIS de l'octubre.
Baròmetre en estimació de vot del CIS de l'octubre.
Madrid

Podem se situa com a primera força en vot directe i tercera, en estimació de vot, segons el CIS

En el baròmetre del mes d'octubre, el partit de Pablo Iglesias se situa com a tercera força política en estimació de vot, amb un 22,5%, per darrere del PP, amb un 27,5% i del PSOE, amb un 23,9%

RedaccióActualitzat

Amb dos dies de retard, finalment, s'ha publicat el nou baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques. Uns resultats que havien generat una gran expectació davant del previsible salt electoral de la formació Podem, que s'ha estrenat al sondeig amb bon peu. En el baròmetre del mes d'octubre, s'ha confirmat, doncs, l'espectacular creixement del partit de Pablo Iglesias, que s'ha situat com a tercera força política en estimació de vot, amb un 22,5%, per darrere del PP, amb un 27,5% i del PSOE, amb un 23,9%, de manera que el Partit Popular tornaria a guanyar les eleccions generals.

Ara bé, en intenció de vot directe, Podem s'ha situat com a primera força al conjunt de l'Estat amb un 17,6%, respecte al 14,3% que diu que votaria al PSOE si hi hagués eleccions i un 11,7% al PP, que baixa de la primera a la tercera posició des de juliol. La diferència entre el vot directe i l'estimació de vot és que mentre el primer recull la resposta directa de l'enquestat, aquest últim és un percentatge que calcula el CIS sobre el vot vàlid partint de diverses variables.

Partint d'estimació de vot, la quarta formació amb més suports és Izquierda Unida, que perd la meitat de vots i obté el 4,8% de suport. UPyD es manté en cinquena posició, tot i que cau del 5,9 al 4,1%. CiU, en canvi, es queda en sisena posició, però puja a 3,8% mentre que ERC perd un punt respecte la darrera estimació i es queda en el 2,3%. Molt a prop, Ciutadans, amb un 2,1%, més del doble que l'anterior sondeig.

Sánchez supera Rajoy, però tos dos suspenen

Aquest també era el primer baròmetre del líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ha superat el president de l'executiu espanyol, Mariano Rajoy, tot i que tots han suspès. El líder socialista ha obtingut 3,85 punts mentre que Rajoy, 2,31 punts. La líder més ben valorada és la portaveu de Geroa Bai al Congrés, Uxue Barkos, amb un 4,12 punts. Segueixen a Sánchez, el portaveu d'ERC, Alfred Bosch, amb 3,75; la líder d'UPyD, Rosa Díez (3,63), i el líder d'Izquierda Unida, Cayo Lara (3,48 punts). El CIS, però, no preguntava pel líder de Podem, ja que no és diputat.

Per la seva banda, la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha tornat a ser el membre de l'executiu més ben valorat, amb un 2,9 punts, mentre que el ministre d'Educació repeteix com el que té pitjor nota, amb 1,47 punts, i la ministra de Sanitat Ana Mato també és de les més mal valorades, amb 1,78 punts.

Dirigents del PP ja s'havien mostrat preocupats davant la fotografia electoral que pogués oferir l'enquesta. I és que el sondeig es va fer entre l'1 i el 13 d'octubre, coincidint amb l'escàndol de les targetes opaques i la gestió del primer contagi d'Ebola a Espanya.

La corrupció, la segona preocupació ciutadana per darrere de l'atur

Precisament, el CIS recull que la corrupció, amb un 42,3% dels enquestats, continua suposant el segon problema per als espanyols, només per darrere de l'atur, amb un 76%.

L'expectació pels resultats era tan gran que fins i tot poc abans de la publicació del nou baròmetre ha caigut la pàgina web del CIS.

Anar al contingut