Barcelona

L'Audiència de Barcelona multa la UAB amb 3 milions d'euros per penjar textos al campus virtual

L'organisme que defensa els drets d'autor demana que es pagui un cànon com ja passa amb les fotocòpies

RedaccióActualitzat

Galleda d'aigua gelada per a la Universitat Autònoma de Barcelona. L'Audiència de Barcelona l'ha multat amb 3 milions d'euros per haver penjat en el seu campus virtual textos d'autor per als alumnes.

La UAB veu la sentència molt desproporcionada i ja ha advertit que no pot fer front a un pagament. A banda dels problemes pressupostaris, es queixen del fons de la decisió de l'Audiència, que els condemna per vulnerar els drets de propietat intel·lectual al seu campus virtual. I també a indemnitzar els autors que diu que han tingut danys i perjudicis. Per això, l'Autònoma estudia recórrer al Suprem.

La sentència també obliga la universitat a retirar materials i a prendre les mesures necessàries perquè els fets no es repeteixin, accions que l'Autònoma assegura que ja fa, de fet, des que van ser denunciats. Cada vegada que un professor puja materials al campus virtual, per exemple, ha de clicar una pestanya on se l'adverteix que la normativa no permet penjar res si està subjecte a drets i no té els permisos corresponents.

La part demandant, CEDRO, el Centre Espanyol de Drets Reprogràfics, creu que la sentència és justa. I assegura que si la UAB s'hagués avingut a un acord, com va fer la Universitat Carlos III de Madrid, n'hauria sortit més ben parada.

CEDRO, a més, posa d'exemple la UOC, que paga un cànon. En canvi, també ha portat als tribunals la Universitat de Barcelona, que pot tenir la mateixa sort que l'Autònoma.

En el marc d'una nova llei de propietat intel·lectual, les parts estan emplaçades a trobar un acord semblant al que tenen amb el servei de fotocòpies de les universitats. Una possibilitat és establir una tarifa plana per a cada centre en funció del nombre d'estudiants.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut