Madrid

La fiscalia podria demanar als jutjats que els Mossos actuïn el 9-N

Segons ha pogut saber TV3, la fiscalia actuarà si és la Generalitat qui continua liderant i organitzant el procés participatiu

TVCActualitzat

Entre els interrogants oberts al voltant del 9-N hi ha quin paper pot tenir la Fiscalia General de l'Estat, que és qui podria demanar als jutjats que ordenin als Mossos actuar diumenge. Segons ha pogut saber TV3, la fiscalia actuarà si és la Generalitat qui continua liderant i organitzant el procés participatiu. Una altra cosa és si és la societat civil qui lidera el 9-N.

El Tribunal Constitucional considera que ja ha fet la feina amb la suspensió cautelar del procés participatiu que va ordenar per unanimitat i creu que la pilota és ara a les mans de la Fiscalia General de l'Estat.

Aquesta institució deixa clar que estudiarà detingudament tots els casos i actuarà, si hi ha delicte, instant els jutjats corresponents a adoptar mesures. En aquest supòsit, el jutjat ordenaria l'actuació dels Mossos com a policia judicial. Però el gran interrogant és en quin supòsit es considerarà que hi ha delicte, perquè no és gens clar què passa si tot el procés queda en mans de la societat civil.

El mateix ministre de Justícia creu que la providència del Constitucional afecta només la Generalitat, i dóna a entendre que només hi hauria una actuació clara si és el govern català el que incompleix, cosa que confia que no passarà.

I mentre el Tribunal Constitucional considera que ja ha fet la feina, ara s'ha obert un nou front al Tribunal Suprem, davant del qual el govern català va presentar aquest dimarts un recurs administratiu amb l'objectiu de restablir i preservar els drets i les llibertats dels catalans, que creu que s'han vist vulnerats.

Aquest recurs, argumentat amb una trentena de fulls, va entrar aquest mateix dimarts al registre del Suprem. En aquest escrit, el govern català demana que se suspengui de manera cautelar la impugnació que divendres passat va aprovar el Consell de Ministres i que el Constitucional va admetre a tràmit justament aquest dimarts.

Aquests recursos tenen caràcter preferent i el Suprem ja ha anunciat que, aquest dijous, els sis magistrats que integren la secció setena del contenciós administratiu es reuniran per decidir si suspenen de manera cautelaríssima, com demana la Generalitat, la impugnació del govern espanyol contra el 9-N.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut