Barcelona

Artur Mas qualifica d'"èxit total" el fet que "clarament més de dos milions" de persones hagin acudit a les urnes

El president de la Generalitat ha comparegut aquest diumenge a la nit per valorar el procés participatiu del 9 de novembre

R. RadóActualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha comparegut aquest diumenge a la nit per valorar el procés participatiu. Mas, acompanyat de la vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega, ha començat la seva intervenció amb un agraïment als voluntaris, els ajuntaments, les entitats i també als "clarament més de dos milions de persones" que han votat en el procés participatiu, una xifra que creu que "ha estat un èxit total".

Mas ha dit que, sense els voluntaris, "no ens n'hauríem pogut sortir" i que els centenars d'ajuntaments i corporacions locals "han ajudat que les coses sortissin i sortissin bé". També ha recordat les entitats i el teixit associatiu del país, "que han mobilitzat tanta gent perquè la jornada d'avui fos possible", i, finalment, ha parlat de tots els ciutadans que han votat en el procés participatiu, els ha agraït el "civisme amb què s'han comportat" i la "lliçó de democràcia amb majúscules que han donat".

Mas s'ha mostrat molt orgullós del desenvolupament de la jornada d'aquest diumenge i ha defensat que, al llarg del dia, hi ha hagut "una simbiosi perfecta entre institucions públiques, entitats i teixit associatiu i persones".

"Quan anem junts, avancem més i avancem millor"

Pel president de la Generalitat, el 9-N ha demostrat que "hem de fer les coses que ens proposem i les podem fer, però també les podem fer bé". En aquest cas, ha afegit, "la nostra causa esdevé una causa victoriosa", que és "exactament el que ha passat avui".

Missatge al govern espanyol

El procés participatiu d'aquest diumenge ha evidenciat, creu Mas, que els catalans "volem governar-nos a nosaltres mateixos" i també que "volem decidir el nostre futur polític i som prou grans i prou adults per fer-ho". Recordant els casos d'Escòcia i el Quebec, ha enviat un missatge al govern espanyol, a qui ha retret que hagi deixat passar "l'oportunitat de donar el missatge que volen resoldre aquests grans reptes de comú acord".

"Lamento que les primeres reaccions a Madrid hagin estat, una vegada més, reaccions de molta miopia política i indiferència, quan no d'intolerància"

En aquest sentit, un cop més, Mas ha insistit que l'aposta pel dret a decidir no vol que sigui contrària a Espanya. "No ho volem fer contra Espanya, no ho volem fer contra ningú", ha assenyalat, sinó "a favor nostre i sempre procurant pel bé del conjunt".

"Disposat a seguir servint Catalunya"

Cap al final del seu discurs, Mas, que ja havia indicat que "el 9 de novembre té vocació de mirar cap endavant, de mirar cap al futur", ha manifestat la seva voluntat de continuar governant el país.

El president de la Generalitat ha destacat que aquesta jornada de participació s'ha "fet en condicions dures i molt difícils" i "amb una navegació gens plàcida". Però, reafirmant-se en un optimisme que ha impregnat tota la seva intervenció, ha dit que se sent "molt orgullós de ser d'aquest país" i també de poder "representar Catalunya en aquest moment".

"Aquest cop ens hem mirat al mirall i ens hem agradat com a país, com a societat, com a poble, i és bo que sigui així"

Sense referir-se directament ni a unes hipotètiques eleccions plebiscitàries ni a esgotar la legislatura, el president de la Generalitat sí que ha proclamat que està "disposat a seguir servint Catalunya perquè realment arribi el dia, com més aviat millor, que puguem decidir lliurement, de manera pacífica, en llibertat, el nostre futur, sense perjudicar ningú".

Mas ha anunciat que compareixerà aquest dimarts per detallar els passos que durà a terme el govern després del procés participatiu.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut