Quim Arrufat, de la CUP; Dolors Camats, d'Iniciativa; Jordi Turull, de CiU, i Marta Rovira, d'ERC, amb la conductora del programa, Mònica …
Quim Arrufat, Dolors Camats, Jordi Turull i Marta Rovira a "El matí de Catalunya Ràdio".
Barcelona

Els partits pro consulta destaquen la pèrdua d'autoritat de Madrid

CiU, ERC, Iniciativa i la CUP coincideixen a destacar el civisme del 9-N i que el procés no té marxa enrere

RedaccióActualitzat

Els partits sobiranistes han fet les primeres valoracions després del 9-N. Ho han fet en una taula rodona a "El matí de Catalunya Ràdio" en què han destacat el civisme i l'alta participació. CiU, ERC, Iniciativa i la CUP creuen que s'ha donat un missatge clar a Madrid. Pensen que el menyspreu del govern espanyol és inútil i que no li queda autoritat.

Tots coincideixen que no hi ha marxa enrere, però els partits posen matisos de com es votarà en ferm el futur de Catalunya. Des de CiU, el seu portaveu al Parlament, Jordi Turull, fa aquesta reflexió: "El que s'ha de posar és unes urnes amb totes les garanties democràtiques perquè hem de recordar que hi va haver un volum de participació altíssim", i afegeix: "Fins ahir al matí, la Fiscalia ens va amenaçar. No es va poder enviar propaganda a la gent a casa seva, no es va poder enviar informació d'on podien anar a votar... És a dir, les garanties democràtiques les ha volgut impedir qui precisament ens critica perquè diuen que no hi havia garanties democràtiques. Per tant, la fórmula: posar les urnes amb tots els ets i uts".

Marta Rovira, secretària general d'ERC, interpreta el procés participatiu en clau de desafiament al govern espanyol: "Em sembla que ahir vam demostrar que estem preparats per exercir la independència. Ahir vam fer un pas de gegant perquè vam deixar de ser una comunitat autònoma i li vam dir al govern espanyol i al Tribunal Constitucional, i a les amenaces i al discurs de la por, que s'ha acabat. Volem decidir quin és el nostre futur i, majoritàriament, vam dir que volia que passés per la independència". La dirigent republicana pregunta: "Què tocarà ara? Doncs trobar la millor fórmula per exercir la independència. Això és el que haurem d'estudiar des de la política, des de les institucions, els pròxims dies".

En una línia semblant, Quim Arrufat, diputat de la CUP, considera que cal actuar com més aviat millor: "Hi ha molta pressa per executar un projecte que ens porti a la independència i que puguem disparar un procés constituent, un procés de reordenació, de drets, de deures, amb poder per a la nostra societat, que la faci més justa i més digna. Aquest és el sentit final".

Dolors Camats, la coordinadora nacional d'Iniciativa, remarca el fet que "hi ha una clara desautorització a l'estat de la majoria de la ciutadania que va anar ahir a votar, i que ho va fer de manera pacífica, amb normalitat, tranquil·litat i civisme". Camats afirma, però, que els ciutadans també van enviar "un missatge per a la política catalana, i ho dic per qui creu que això es pot resoldre, com altres vegades, a cop de reunió de només uns quants".

ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut