Madrid

Rajoy: "M'oposaré a qualsevol reforma constitucional que liquidi la sobirania nacional"

El president del govern espanyol afirma, en la seva primera aparició pública des del 9-N, que no pensa acceptar cap referèndum sobre l'autodeterminació

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol ha trencat el silenci sobre el 9-N amb una declaració a La Moncloa en què reitera el seu rebuig a qualsevol negociació sobre una consulta sobiranista. Sobre la petició de diàleg d'Artur Mas, el president espanyol ha dit: "M'oposaré a qualsevol reforma constitucional que liquidi la sobirania nacional."

Just abans de marxar cap a Austràlia per participar en la cimera del G-20, Mariano Rajoy ha recalcat que el 9-N "no hi ha hagut consulta" sinó un simulacre electoral, sense cens, interventors i "controlat pels que desitjaven guanyar-lo". "Hem assistit a un profund fracàs del projecte independentista", ha asseverat. En tot cas, Rajoy ha remarcat que Artur Mas s'equivoca amb la seva insistència a impulsar una consulta: "Això no pot ser. Rebrà la mateixa resposta de sempre." Ha dit que el diàleg només és possible si hi ha "una mínima lleialtat institucional. No es pot dialogar sobre el que és impossible. No acceptaré un referèndum sobre l'autodeterminació". Ha afirmat que "el que era il·legal fa un any, ho continua sent ara".

Després de subratllar que les xifres del 9-N "no tenen cap credibilitat", Rajoy ha explicat que els resultats d'aquest diumenge demostren que "Catalunya és plural, molt plural. Mas no podrà aconseguir el seu objectiu sense que hi hagi una gran fractura social". El cap de l'executiu espanyol ha assenyalat que mai s'ha negat a dialogar, però que aquest diàleg "s'ha d'emmarcar sempre dins dels límits de la Constitució". Mariano Rajoy ha apuntat que "si es vol reformar la Constitució, que es plantegi", però ha insistit que no es pot imposar una consulta: "Sobre el que no dialogaré mai és sobre la unitat d'Espanya ni la sobirania nacional."

Pel que fa a la possible querella de la fiscalia a Artur Mas i Joana Ortega, Rajoy ha assegurat: "Desconec el que farà la fiscalia. Té unes competències i actua amb autonomia. No sóc ningú per dir-li al fiscal el que ha de fer." Sigui quina sigui la decisió, el president espanyol ha dit que s'han d'acceptar les regles del joc i que s'ha de respectar el que decideixi la fiscalia i la justícia en general.

Reaccions del govern espanyol

Aquest dimarts va ser la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, qui, en un to contundent, va contestar a la petició de diàleg de Mas. La vicepresidenta va tancar la porta a qualsevol negociació per a un referèndum secessionista. "Si el que volen és la independència, difícilment arribarem a un acord", va afirmar en una resposta al senador de CiU Josep Lluís Cleries. Sáenz de Santamaría va insistir que la Constitució no permet una consulta d'autodeterminació i va advertir que el PP "no deixarà els seus vots per a un acord de secessió".

La primera resposta del govern espanyol al 9-N va ser una breu compareixença del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que no va admetre preguntes ni la presència de mitjans que no fossin RTVE, la mateixa nit del procés. Catalá va qualificar de "pura propaganda" la votació i va advertir que se n'estudiarien les possibles responsabilitats penals.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut