Junqueras, presentant el document "Una crida al nou país". (Foto: @ccpatillimona)
Junqueras, presentant el document "Una crida al nou país". (Foto: @ccpatillimona)
Barcelona

El full de ruta d'ERC cap a la independència comença amb unes eleccions constituents "properes"

Oriol Junqueras ha presentat un document detallant el camí a partir del 9-N: unes eleccions constituents a curt termini, la formació d'un govern de "la màxima unitat i transversalitat possible" i l'elaboració d'una Constitució catalana que tots els catalans ratifiquin en referèndum

RedaccióActualitzat

Esquerra Republicana ha fet públic aquest dimecres el seu full de ruta cap a la independència. El president del partit, Oriol Junqueras, ha presentat "Una crida al nou país", un document en què es detalla "el camí que hauria de seguir el país després de la jornada exitosa del 9-N, en base a la legitimitat democràtica que se'n deriva": unes eleccions constituents a curt termini, la formació d'un govern de "la màxima unitat i transversalitat possible" i l'elaboració d'una Constitució catalana que tots els catalans ratifiquin en referèndum.

Les "passes" que, a parer dels republicans, cal seguir a partir d'ara comencen acudint a les urnes:

"Unes eleccions constituents que han de ser properes perquè necessitem un mandat democràtic per la independència"

Sense especificar si la voluntat d'Esquerra és acudir a aquests comicis en una llista conjunta ("aquesta qüestió ha de plantejar-se més endavant"), Junqueras sí que ha manifestat que té "la voluntat d'arribar a acords amb la resta de formacions independentistes" al voltant d'una sèrie de punts: "independència, justícia social, plena ocupació i lluita contra la corrupció".

Les eleccions derivarien, segons ha explicat el president del partit, "cap a un govern d'unitat i transversal" que pilotaria la transició nacional. Les funcions d'aquest govern serien "exercir com a estat independent i crear algunes estructures d'estat indispensables, com ara la hisenda, la seguretat social, etcètera", a més de preparar "un seguit de lleis lligades a les estructures d'estat, com ara la Llei de transitorietat jurídica, que ha de permetre l'emergència d'un nou marc jurídic".

Per Junqueras, "una de les primeres coses que ha de fer el nou govern és tirar endavant un procés participatiu per elaborar una nova Constitució". Aquest procés, que seria "una invitació a la ciutadania a empoderar-se del nou estat", culminaria en una carta magna que caldria "ratificar a través d'un referèndum".

"Volem construir una república que tingui un projecte inclusiu i que posi institucions al servei dels ciutadans"

Junqueras ha estat acompanyat de diverses personalitats adherides al document, provinents del món de la cultura, l'economia o la política, entre els quals hi havia representants de col·lectius sorgits del PSC com Avancem, NECat o Socialista, Catalunya i Llibertat. Algunes de les personalitats que donen suport a aquesta crida d'Esquerra són Lluís Llach, Juanjo Puigcorbé, Gerard Quintana, Joel Joan, Toni Comín, Fabián Mohedano, Magda Casamitjana, Jordi Porta, Joan Manuel Tresserras, Laura Pelay, Pere Joan Cardona o Joan Caball.

 

DOCUMENTS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut