Lectura pública de la sentència del "cas Hisenda" l'any 2011.
Lectura pública de la sentència del "cas Hisenda" l'any 2011.
Barcelona

El "cas Hisenda", un dels casos de corrupció més complexos que s'han destapat a Catalunya

Han passat 15 anys des que es va destapar el cas i prop d'un quart de segle des que es van cometre els fets

RedaccióActualitzat

A començaments dels anys noranta, des de la delegació d'Hisenda a Catalunya, es creu que l'aleshores cap de la inspecció, Josep Maria Huguet, va muntar una trama corrupta juntament amb altres subordinats. Modificaven les actes d'inspecció d'algunes grans empreses barcelonines a canvi d'importants quantitats de diners.

Però el pastís no es va destapar fins al 1999, quan enmig de la investigació del "cas Torras" es descobreixen pagaments del financer Javier de la Rosa a comptes a Suïssa de dos inspectors d'Hisenda.

La investigació del que s'anomenaria el "cas Hisenda", però, va trigar encara molt més: fins al 2009 no va començar el judici, que va durar nou mesos, i la sentència de l'Audiència de Barcelona no va arribar fins a mitjans del 2011.

El promotor immobiliari i expresident del Barça Josep Lluís Núñez i el seu fill van ser condemnats a sis anys de presó per suborn i falsedat, per haver-se beneficiat de les inspeccions fraudulentes. Però les condemnes més dures, d'entre 13 i 11 anys, van ser per als inspectors Huguet, Pernas i Abella. També es va condemnar a presó l'advocat Juan José Folchi però, en canvi, Javier de la Rosa, per a qui treballava, va quedar absolt.

No obstant això, no va ser fins al gener d'aquest any que el Tribunal Suprem va dictar la sentència definitiva, en què va reduir les penes d'Huguet de 13 a 6 anys i les de Núñez, de 6 a poc més de 2. Havien passat 15 anys des que es va destapar el cas i prop d'un quart de segle des que es van cometre els fets. Huguet va entrar voluntàriament a la presó al març i Núñez no hi ha anat fins ara.

 

Anar al contingut