Pristina

El Parlament de Kosovo aprova la independència

El Parlament de Kosovo ha aprovat la declaració d'independència unilateral de la fins ara província sèrbia de majoria albanesa. El primer ministre, Hashim Thaçi, ha llegit un discurs en què ha assegurat que Kovoso serà "una societat que respectarà la dignitat humana" i que està compromesa a afrontar "el dolorós llegat del passat recent, en un esperit de reconciliació i perdó". Els 109 parlamentaris presents a la històrica sessió a Pristina han votat a favor de la declaració d'independència. Els onze representants de les minories ètniques, inclosa la sèrbia, no han estat presents a la sessió. Sèrbia i Rússia ja han reaccionat a la declaració.

Actualitzat

"Nosaltres, els líders del nostre poble, elegits democràticament, a través d'aquesta declaració proclamem Kosovo un estat independent i sobirà", ha dit Thaçi llegint una declaració oficial davant la cambra. Kosovo es converteix, d'aquesta manera, en el sisè estat sorgit de l'antiga Iugoslàvia, després de Macedònia, Eslovènia, Croàcia, Bòsnia i Montenegro.

Thaçi ha volgut també llançar un missatge tranquilitzador als països pròxims a la nova República Democràtica de Kosovo, assegurant que respectarà els seus territoris i sobiranies. Amb un "que es quedin tranquils", Thaçi s'ha adreçat als serbis en la seva pròpia llengua, expressant-los el seu desig que es quedin en el territori, perquè "aquesta és la seva casa".

Els principals líders de Kosovo han demanat a la comunitat internacional que el seu país sigui reconegut com a nou Estat sobirà i han convidat a tots els països del món a establir relacions normals diplomàtiques amb ells.

Tot i això, el primer ministre kosovar ha reconegut que en el futur pròxim l'autoproclamat Estat s'enfrontarà a "moltes dificultats, però ha assegurat que cap li farà apartar-se dle seu camí. "Serem una nació unida amb una visió europea", ha dit Thaçi.

Kosovo s'emancipa encara amb molts dubtes, ruïna econòmica, màfies i una seguretat molt precària. Massa responsabilitat, però per ara tothom sembla coincidir que són instants per deixar-se endur per l'experiència única de sentir la joia col·lectiva. De fet, pels carrers de ciutats com Pristina, Prizren o Djakovica, entre d'altres, milers i milers de kosovoars i d'habitants vinguts de països veïns com Albània, s'han dedicat a festejar el naixement del nou estat.

Aquest dia històric a Kosovo suposa la culminació d'anys de lluita i patiment per als kosovars. La independència arriba amb el favor dels Estats Units i la Unió Europea, i l'oposició total de Rússia i Sèrbia, que se sent injustament amputada en un territori que considera el bressol de la seva identitat nacional.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut