El cap de l'Estat Major de l'exèrcit, Jaime Domínguez Buj
El cap de l'Estat Major de l'exèrcit, Jaime Domínguez Buj
Madrid

El cap de l'Estat Major compara la situació a Catalunya amb la pèrdua de les colònies del 1898

Jaime Domínguez Buj ha assegurat que els processos independentistes sorgeixen "quan el poder central és feble" i ha recordat que l'exèrcit està preparat per actuar.

RedaccióActualitzat

El cap de l'Estat Major de l'exèrcit s'ha pronunciat sobre el procés que viu Catalunya. Jaime Domínguez Buj ho ha comparat amb la situació del 1898, quan Espanya va perdre les últimes colònies. Els processos independentistes sorgeixen "quan el poder central és feble". "Quan la metròpoli es fa dèbil és quan es produeix la caiguda".

Domínguez Buj ha recordat que les forces armades són l'eina que té el govern espanyol per fer complir la llei i la Constitució i ha destacat que estan preparats per intervenir de la manera que decideixi l'executiu. Tot i això, considera que "el desafiament sobiranista", com l'ha anomenat, no s'hauria d'arreglar amb l'ús de la força.

Les paraules del cap de l'Estat Major han provocat la reacció de diversos partits i Domínguez Buj hi ha respost amb una matisació posterior. A través d'un comunciat, ha remarcat que es referia a d'altres èpoques de la història, com van ser els casos dels imperis britànic, turc i romà.

Des del Departament de Defensa, el ministre, Pedro Morenés, ha manifestat tota la seva "confiança" en el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit de Terra, a qui va rebre després que es publiqués la seva resposta sobre el procés sobiranista de Catalunya. Morenés ha explicat que aquest dimarts a la tarda va rebre el general "perquè em donés una visió sobre el que havia dit, que, per cert, el mateix cap de l'exèrcit ja havia aclarit abans". El ministre ha subratllat que Domínguez Buj li va explicar el sentit de la seva intervenció que "no té res a veure, ni se sembla, a la intencionalitat que han volgut posar en les seves paraules". El titular de Defensa ha insistit que el general "té tota la meva confiança, i no tinc res més a dir".

Anar al contingut