Bacelona

La Fiscalia de Barcelona demana investigar totes les denúncies pel 9-N

Tot i correspondre a denúncies diferents, amb la seva decisió, la Fiscalia de Barcelona es desmarca de la Fiscalia Superior de Catalunya, que considera que la querella contra el 9-N no té prou base

RedaccióActualitzat

La Fiscalia Provincial de Barcelona és partidària que s'admetin a tràmit i s'investiguin la trentena de denúncies que es van presentar als jutjats de la província en relació amb el procés participatiu del 9-N i que podrien afectar particulars com ara responsables de centres. En els casos en què s'arxivin -de moment, almenys dos- la fiscalia demanarà que es tornin a obrir perquè hi veu indicis de delicte.

La Fiscalia Superior de Catalunya es va negar a interposar una querella contra el president de la Generalitat, per l'existència d'algunes "indesitjades àrees d'impunitat" si se centrava la resposta penal contra el procés participatiu del 9 de novembre en un delicte de desobediència per part d'Artur Mas. Davant d'aquesta negativa, el fiscal General de l'Estat va convocar la Junta de Fiscals, que li va donar suport, pràcticament per unanimitat, per presentar la querella pel procés participatiu del 9-N.

Tot i que es refereixen a denúncies diferents i a tribunals diferents, el posicionament de la Fiscalia de Barcelona evidencia un distanciament entre fiscalies. L'anunci l'ha fet la mateixa fiscal en cap de la secció provincial, Ana Magaldi, en una roda de premsa en què no ha admès preguntes i on ha rebutjat repetir les declaracions en català.

La fiscal en cap de Barcelona ha negat que s'estigués "desmarcant, ni que hagi pretès que altres fiscals catalans es desmarquin de la posició de la Fiscalia Superior de Catalunya. No ens correspon en absolut donar suport o criticar les posicions adoptades per la Fiscalia Superior de Catalunya dins del marc de les seves competències" i, en aquest cas, en la formulació de la querella pels fets del 9-N. Magaldi ha desmentit que existeixi "una actitud insurreccional de caràcter generalitzat" dels fiscals catalans.

La fiscal en cap de Barcelona ha insistit que la seva participació en el procés judicial es va limitar a posicionar-se sobre l'admissió a tràmit de les denúncies presentades als jutjats de la província, oposar-se a les mesures cautelars que es demanaven en aquestes denúncies --com retirar les urnes-- i, en aquest sentit, emetre un informe d'"unitat d'actuació" sobre aquesta qüestió, que ha estat aprovat per la Fiscalia del TSJC i la Fiscalia General de l'Estat.

Aquest mateix dijous, el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, ha afirmat que és una exageració i una falta de veracitat dir que hi ha "fiscals rebels o amotinats", ja que considera que la querella sobre el 9-N demostra que la Fiscalia no actua a cop d'ordre sinó a través d'un debat jurídic.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut