Pequín

La Xina estudia acabar amb la política del fill únic per combatre l'envelliment de la població

L'estricte control de la natalitat que aplica el govern xinès des de fa dècades podria ser una mica més flexible. La població del país amb més habitants del planeta -uns 1.300 milions- s'envelleix a un ritme preocupant, i la Comissió de Planificació Familiar i de la Població Nacional estudia la possibilitat de posar fi a la política del fill únic. Aquesta mesura, que s'aplica sobretot en zones amb una gran densitat de població i no sempre amb els mateixos criteris, ha aconseguit reduir la mitjana de fills nascuts per família de 5,8 a 1,8 des que es va implantar als anys 70.

Actualitzat
Les famílies xineses que viuen a les ciutats només poden tenir un fill, mentre que a les zones rurals, la llei permet que els nens puguin tenir com a màxim un germà. Aquestes mesures es van implantar als anys 70 del segle passat per aturar uns índexs de natalitat desmesurats.

Aquest fre a la natalitat imposat pel govern xinès ha aconseguit reduir la mitjana de fills d'aquella època -5,8- fins als 1,8 actuals, però sempre ha anat envoltat de polèmica. Mentre que l'executiu de Hu-Jintao defensa que aquestes restriccions han evitat centenars de milers de naixements i han impulsat la prosperitat del país asiàtic, els avortaments forçats i els abandonaments de nenes enfosqueixen aquesta política.

A més, els nous rics xinesos no dubten a pagar les sancions econòmiques per saltar-se les normes i per les ciutats més riques del país, com Xangai, Pequín o Shenzhen, no és difícil veure pel carrer famílies amb diversos fills.

Des del govern es tem que la natalitat es dispari de nou, però també que l'envelliment de la població provoqui en les pròximes dècades una davallada de la capacitat productiva del país, principal fàbrica mundial. És per això que l'organisme de control de la població estudia flexibilitzar la política del fill únic, tot i que encara no se'n donen detalls de quan ni com es durà a terme.
Anar al contingut